Επαναστατικό επίθεμα ινσουλίνης

Το πρώτο έξυπνο επίθεμα ινσουλίνης υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PNAS». Το επίθεμα απελευθερώνει αυτόματα την αναγκαία δόση ινσουλίνης ανάλογα με την ανάγκη του πάσχοντος από διαβήτη.

Το πρώτο έξυπνο επίθεμα ινσουλίνης υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PNAS». Το επίθεμα απελευθερώνει αυτόματα την αναγκαία δόση ινσουλίνης ανάλογα με την ανάγκη του πάσχοντος από διαβήτη.

Το επίθεμα

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζεν Γκου του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής, ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία το επίθεμα σε πειραματόζωα. Ελπίζει ότι αν και οι κλινικές δοκιμές σε ασθενείς είναι καλές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια εναλλακτική μορφή χορήγησης της ινσουλίνης.

Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το δερματικό επίθεμα θα απαλείψει τα συχνά δοσολογικά λάθη που κάνουν οι πάσχοντες από διαβήτη στη δοσολογία λήψης της ινσουλίνης και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Βέβαια, η εμπορική διάθεση του επιθέματος δεν αναμένεται νωρίτερα από τρία χρόνια.

Η καινοτομία του έγκειται στο ότι ανιχνεύει την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και, στη συνέχεια χορηγεί αυτόματα τις δόσεις της ινσουλίνης, όποτε και όσο χρειάζεται. Το τετράγωνο επίθεμα σε μέγεθος νομίσματος διαθέτει πάνω από 100 μικροσκοπικές βελόνες στο κάτω μέρος του οι οποίες και εφάπτονται στο δέρμα. Κάθε μικρο-βελόνα περιέχει μικροσκοπικούς αποθηκευτικούς χώρους για την ινσουλίνη και για τα ένζυμα που καταγράφουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς.

Ο μηχανισμός

Με έναν «έξυπνο» μηχανισμό, η βελόνα δίνει την εντολή να απελευθερώνεται η ινσουλίνη την κατάλληλη στιγμή και στην αναγκαία ποσότητα, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κάνει κάτι ο ίδιος. Όταν οι βελόνες του επιθέματος απελευθερώνουν την ινσουλίνη στο δέρμα, ο ασθενής αισθάνεται ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα.

Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια τα οποία έπασχαν από διαβήτη έδειξαν ότι το σάκχαρο αποκαταστάθηκε στο φυσιολογικό επίπεδο μέσα σε 30 λεπτά και έμεινε σταθερό έως εννέα ώρες. Αντιθέτως, στα πειραματόζωα που δεν είχε τοποθετηθεί επίθεμα, έπρεπε να γίνει νέα έγχυση ινσουλίνης πολύ νωρίτερα.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν να εξελίξουν περαιτέρω τον μηχανισμό λειτουργίας του επιθέματος, ώστε να είναι δυνατόν να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του ασθενούς και την αντίστασή του στην ινσουλίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σήμερα παγκοσμίως σε πάνω από 387 εκατομμύρια, ενώ έως το 2035 αναμένεται να φθάσουν τα 592 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science