«Θέλουμε συμφωνία, κι ας είναι κακή, και όχι ρήξη, γι’ αυτό στηρίζουμε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αργά χθες το βράδυ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Διαλόγου του κόμματος, στον Κεραμεικό.

Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι ταλαντεύεται μεταξύ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέβλεψε ότι με τη στάση του στη διαπραγμάτευση θα φέρει μεγαλύτερη λιτότητα και πως αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Επίσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητεί δικαιολογίες για τη στάση της, αντικαθιστώντας το δίλλημα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» με το ψευτοδίλλημα «εμείς ή οι ξένοι». «Το Ποτάμι δεν θα γίνει συνοδοιπόρος τους» τόνισε.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να βοηθήσουν να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, διαγράφοντας, όπως είπε, τη λογική να εκδικηθούν την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ να προχωρήσει στη χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ. ευρώ και από τον κ. Ντράγκι να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Πίστευα ότι η Αριστερά θα είχε μάθει από τη παράδοση του Μπερλιγκουέρ και της Σοσιαλδημοκρατίας» τόνισε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε απογοητευμένος από τον κ. Τσίπρα.

«Είχα ελπίδα γι’ αυτόν, αλλά είναι Μπολσεβίκος. Δεν τον αδικώ, γιατί ήταν στη ΚΝΕ. Δεν χτύπησε κάρτα και δεν έχει μεροκάματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συγκρουστεί με την ομάδα Κωνσταντοπούλου.

Σχετικά με τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους εταίρους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι, ότι θα πρόκειται για πολιτική συμφωνία. «Δεν πρόκειται να βγούμε από το τέλμα, αν δεν δουλέψουμε και δεν παράγουμε» τόνισε.

Ο Γιάννης Μπουτάρης απευθύνθηκε και στο Ποτάμι, το οποίο, όπως είπε, το στηρίζει αλλά θα πρέπει να ανοιχθεί και να καταθεσει συγκεκριμένη πολιτική πρόσταση.

Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στα όρια του διατύπωσε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, σημειώνοντας ότι η τακτική του δεν είναι συμβατή με την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη. «Η μάχη δεν είναι μόνο να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά να ξαναγίνει ισότιμη» υπογράμμισε, ενώ σχολίασε τις φιλοευρωπαϊκές συγκεντρώσεις, λέγοντας ότι «ήταν κραυγή αγωνίας της παραγωγικής Ελλάδας και με αυτές έσπασε τη σιωπή της».

Επίσης, επεσήμανε την υποχρέωση του Ποταμιού να αποτελέσει τη βάση ενός ευρωπαϊκού πόλου. «Είναι δύσκολη η προσπάθεια γιατί απαιτεί ιδεολογικές και πολιτικές διεύρυνσης και οργανωτική διάρθρωση» ανέφερε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες στελέχη και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Σοσιαδημοκρατίας και του Φιλελευθερισμού, μεταξύ των οποίων η Μαριέττα Γιαννάκου και η Άννα Διαμαντοπούλου.