Ακατανόητη χαρακτηρίζει την επιμονή των δανειστών για ΦΠΑ 23% στη διαμονή και στην εστίαση, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Επικαλούμενος δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, για το ότι οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν την Ελλάδα να τοποθετήσει το τουριστικό πακέτο στο 23%, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι αν αυτό πραγματοποιηθεί, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθιστώντας το τουριστικό προϊόν της χώρας «παντελώς εκτός ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%».

Πρέπει να γίνει «για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το κόστος και η επιλογή του καθορίζεται πλήρως από αυτό», υπογραμμίζει ο ΣΕΤΕ. Και προσθέτει ότι «αναμφίβολα, η επιβολή αυτή, θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Χαιρετίζοντας τις χθεσινές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με την ευχή η συμφωνία να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, επαναλαμβάνει ότι στο πλαίσιο στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, το σύνολο του τουριστικού τομέα θεωρεί αποδεκτή μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής από 6,5% στο 13%, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η εστίαση στο 13%.