Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των νομών Καβάλας και Δράμας με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη για τον αζέρικο αγωγό ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline –Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου).
Ειδικότερα, οι βουλευτές κκ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Ηλίας Ιωαννίδης, Χρήστος Καραγιαννίδης και η κυρία Αλεξάνδρα Τσανάκα (η κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή από τις Σέρρες δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων) συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη, με τον υπουργό Οικονομίας προκειμένου να του ζητήσουν να πάρει πίσω την απόφαση για την έγκριση του σχεδίου συμμετοχής του κοινού στο έργο του TAP.
Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται προαπαιτούμενο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (ΕΤΑν) για τη χρηματοδότηση της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline AG. Το θέμα είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίαςυποστήριξε ότι η απόφαση δεν αποτελεί παρά ένα τυπικό χαρτί προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση. Ανέφερε επίσης ότι δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις που κάνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης με εκπροσώπους της εταιρείας TAP για την όδευση του αγωγού, τις αποζημιώσεις των αγροτών που θίγονται από την όδευση του αγωγού κτλ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο βουλευτής Καβάλας κ. Ηλίας Ιωαννίδης, «ο κ. Σταθάκης δεν μας έπεισε». Οι βουλευτές θεωρούν ότι η απόφαση αποτελεί «δώρο» στην εταιρεία και θα αποτελέσει εμπόδιο για τον κ. Λαφαζάνη και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις στις περιοχές που επηρεάζονται από τη διέλευση του αγωγού στη Βόρεια Ελλάδα.