Το πρώτο ηλεκτροκίνητο επαναφορτιζόμενο αεροσκάφος ανέπτυξε η ευρωπαϊκή εταιρεία αεροναυπηγικής Airbus. To E-Fan 2.0, όπως ονομάζεται το πρότυπο που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Σαλονιού Αεροναυπηγικής του Παρισιού (15-21 Ιουνίου), αγγίζει σε ταχύτητα τα 136 μίλια/ώρα (δηλαδή περίπου 219 χλμ./ώρα) με δυνατότητα πτήσης διάρκειας μιας ώρας. Το επαναστατικό «πράσινο» διθέσιο αεροσκάφος είναι κατασκευασμένο με τρόπο ώστε να μην εκλύει ρύπους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ είναι σχεδόν αθόρυβο εν πτήσει. Για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξή του, η Airbus έχει επενδύσει περί τα 20 εκατ. ευρώ. Το E-Fan ζυγίζει κάτι λιγότερο από μισό τόνο, ενώ είναι εξοπλισμένο με μπαταρίες λιθίου-πολυμερούς στα φτερά του, όπως επίσης με διπλούς ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 60 κιλοβάτ. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η τελική μορφή του ηλεκτροκίνητου διθέσιου αεροσκάφους της αναμένεται να κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της στην πόλη Πο, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι η πρώτη έκδοση του E-Fan θα μπορούσε να αποτελεί πραγματικότητα στα τέλη του 2017 με αρχές 2018, ενώ στα άμεσα σχέδιά τους είναι και ένα τετραθέσιο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος, το E-Fan 4.0, το οποίο έχει δρομολογηθεί για το 2019. Υπέρτατος στόχος της Airbus τέλος είναι η δημιουργία ενός ηλεκτροκίνητου αεροσκάφους 100 θέσεων ως το 2050.
Πένα για… βουτιές
Η χρήση μιας σύγχρονης πένας συνοδεύεται συνήθως από αμπούλες μελάνης. Εκτός και αν πρόκειται για το Winkpen: μια οικονομική πένα ικανή να γράφει με οποιοδήποτε υγρό υπάρχει τριγύρω! Για παράδειγμα, αν ο χρήστης της πίνει χυμό πορτοκάλι ή κόκκινο κρασί, το μόνο που έχει να κάνει είναι να βουτήξει την πένα στο ποτό του, να τη στρίψει ενόσω βρίσκεται βουτηγμένη σε αυτό για να γεμίσει με υγρό στο εσωτερικό της και στη συνέχεια να γράψει κανονικά στο χαρτί.
Ο καινοτόμος τρόπος «οικολογικής» γραφής έρχεται από τη βιομηχανική σχεδιάστρια Τζέσικα Τσαν, από το Ορεγκον. Η Winkpen εκ πρώτης όψεως θυμίζει μια κοινή πένα καλλιγραφίας, με τη μόνη διαφορά ότι η μύτη της είναι κατασκευασμένη από γυαλί.
Η πένα… παντός καιρού και ποτού βρίσκεται για την ώρα σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω Kickstarter, με τιμή προπαραγγελίας στα 60 δολάρια (δηλαδή περίπου 53 ευρώ).
Ο καιρός «μπήκε» στο σπίτι

Ενα σύστημα πρόγνωσης του καιρού, διαφορετικό από ό,τι άλλο έχουμε δει, ανέπτυξε ένας μηχανικός λογισμικού της Google Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα ο Κεν Καγουαμότο δημιούργησε μια γυάλα… ρεαλιστικής πρόγνωσης του καιρού, καθώς δημιουργεί μια οπτική πρόγευση του καιρού της επόμενης ημέρας. Ετσι το Tempescope μπορεί να ρίξει κεραυνούς και καταιγίδες στην καρδιά του σαλονιού μας.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του, το πλαστικό κουτί-«μετεωρολόγος» διαθέτει έναν μικροελεγκτή Arduino και συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ με τη βοήθεια LED είναι σε θέση να αναπαριστά διάφορα χρώματα του ουρανού και οπτικό αποτέλεσμα που παραπέμπει σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (από την ανατολή ως τη δύση).
Το Tempescope συνοδεύεται από δύο λειτουργίες: την πρόγνωση του αυριανού καιρού και την πρόγνωση του καιρού σε παγκόσμιο επίπεδο (δηλώνοντας κάποιο σημείο του πλανήτη). Η πρώτη αφορά πληροφορίες που αντλεί το σύστημα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και σχετίζονται με μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Μπορεί μάλιστα να παρουσιάσει τη γρήγορη σύνοψη του καιρού της ημέρας ή να προχωρήσει σε αναλυτική πρόγνωση.
Σε περίπτωση βροχής, η γυάλα καιρού «βρέχει» με τη βοήθεια ενός συστήματος ανακύκλωσης νερού στο εσωτερικό της. Σε περίπτωση συννεφιάς πάλι, μετατρέπει το νερό σε υδρατμούς.

Ενας Chef-e χειμώνα – καλοκαίρι

Ονομάζεται Chef-e και συνδυάζει ψυγείο, εστία μαγειρέματος και μια συμπληρωματική μονάδα εξοπλισμένη με τα απαραίτητα υγρά για το μαγείρεμα, ενώ λειτουργεί εξ αποστάσεως με τη βοήθεια του Διαδικτύου.
Πρόκειται για έναν «ρομποτικό» σεφ ικανό να αποθηκεύει στο συρταρωτό τμήμα ψύξης του ωμό φαγητό ως και για τρεις ημέρες. Μόλις ο χρήστης του δώσει εντολή μέσω smartphone ή υπολογιστή, o Chef-e ανοίγει το «συρτάρι» του ψυγείου, τοποθετώντας το σκεύος μαγειρικής επάνω στην εστία. Ανάλογα με τον τύπο του φαγητού, προστίθενται τα απαραίτητα υγρά (λάδι, νερό κ.ά.) για το μαγείρεμα και η διαδικασία ξεκινά, ούτως ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως την επιστροφή του κατόχου του «έξυπνου» συστήματος στο σπίτι.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του από την Ατλάντα, στις ΗΠΑ, χάρη στο «Internet των Πραγμάτων» ο κάτοχος του Chef-e θα είναι σε θέση να απολαμβάνει πάντα ένα πιάτο μαγειρευτό φαγητό ακόμη και ύστερα από μια κουραστική ημέρα στο γραφείο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ