Σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της Υγείας, πράγμα σύνηθες τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση έχει γίνει περισσότερο στενάχωρη, αφού –εν αναμονή μιας συμφωνίας –ουσιαστικά τα νοσοκομεία έχουν κηρύξει στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές τους. Οι φόβοι της αγοράς ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί και στον ΕΟΠΥΥ είναι έντονοι.
Δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν λειτουργεί και η πλειονότητα των πολιτών συρρέει στο ΕΣΥ, όπου –βάσει εκτιμήσεων –η κίνηση έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 15%-20%. Την ίδια στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία οι προϋπολογισμοί που εγκρίθησαν το περασμένο έτος φθάνουν ως το τέλος του Ιουλίου. Φάρμακα και υλικά δίδονται με το σταγονόμετρο, ενώ οι παραγγελίες για το φθινόπωρο δεν έχουν ακόμη δοθεί στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την κυβερνητική πρόταση σε σχέση με το θέμα της απελευθέρωσης των δικτύων πώλησης των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία. Ο λόγος για τον οποίο τα φαρμακεία μένουν ακόμη ανοιχτά βρίσκεται ουσιαστικά στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, οι οποίοι έχουν κατ’ εξακολούθηση ταχθεί εναντίον της απελευθέρωσης.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει παρόχους υπηρεσιών υγείας και προμηθευτές ως και για τον περασμένο Φεβρουάριο. «Πλάνο» για επόμενες πληρωμές δεν έχει βγει ακόμη. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά», πιθανόν τον Ιούλιο να αρχίσει να εξοφλεί υποχρεώσεις του Μαρτίου. Είναι κατανοητό ότι το σύνολο της αγοράς έχει «παγώσει» και άπαντες βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους.
Πολλά από τα θέματα που προβληματίζουν αυτή την κρίσιμη περίοδο τους επαγγελματίες υγείας αναπτύσσονται στο σημερινό φύλλο του «Βήματος», το οποίο φιλοξενεί και συνέντευξη της α’ αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κυρίας Δέσποινας Μακριδάκη. Η κυρία Μακριδάκη μιλάει για την τιμολογιακή πολιτική, τον ρόλο του ΕΟΦ, τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, τους τρόπους ενίσχυσης της κλινικής έρευνας, αλλά και για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Επίσης το σημερινό ένθετο Υγείας φιλοξενεί απόψεις εκπροσώπων των γιατρών, των φαρμακοποιών και λοιπών επαγγελματιών υγείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ