Μητέρες νεοσύλλεκτων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) βρίσκουν ψυχολογική στήριξη και κουράγιο μέσω του νέου δικτύου «Μητέρες για την Ζωή».
Καθώς νέοι άνδρες από δυτικές χώρες φεύγουν για να πολεμήσουν, και να σκοτωθούν, στο όνομα του ιερού πολέμου των φανατικών ισλαμιστών, οι μητέρες τους εργάζονται για να αποκρούσουν την στρατολόγηση των παιδών τους μέσω της οργάνωσης που έχουν ιδρύσει.
Η Κριστιάν Μπουντρό έμαθε ότι ο γιός της ήταν νεκρός όταν ένας δημοσιογράφος εμφανίστηκε στην πόρτα της με ένα tweet, που ανακοίνωνε ότι ο νεαρός είχε σκοτωθεί στην Συρία, πολεμώντας με το IS.
Πριν από ένα χρόνο, ο 22χρονος Νταμιάν έφυγε κρυφά από το σπίτι του στον Καναδά για να πάει σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης ισλαμιστών στην Τουρκία.ητέρα του πέρασε πολλούς μήνες ψάχνοντας να τον δει στα βίντεο που ανεβάζουν στο Ιντερνετ οι ισλαμιστές. Είδε πολλές, συχνά ανατριχιαστικές σκηνές, στην απεγνωσμένη ελπίδα να βρει ένα ίχνος του γιου της.

Τελικά, ο Νταμιέν της έστειλε ένα γραπτό μήνυμα από την Συρία, και η Μπουντρό μίλησε μαζί του αρκετές φορές στο τηλέφωνο, ικετεύοντάς τον να γυρίσει στο σπίτι. Μάταια.
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2014, οι υποστηρικτές του ΙS άρχισαν να διακινούν ένα tweet που ανέφερε τον θάνατο του Νταμιάν.
Το link οδηγεί σε μια δήλωση που αποδίδεται στον γιο της Μπουντρό, με την οποία ο Νταμιάν αποκήρυξε την οικογένειά του και την ζωή στον Καναδά, και είπε ότι αφιερώνεται σε μια «αιωνιότητα στον Παράδεισο».
Η Μπουντρό δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει το γιο της, αλλά ήταν αποφασισμένη να κάνει κάτι ώστε καμμία άλλη μητέρα να μην ζήσει την ίδια τρομακτική εμπειρία.
Ιδρυσε μια ομάδα για να αντικρούσει την εξτρεμιστική προπαγάνδα στον Καναδά, και νωρίτερα αυτό το μήνα, βοήθησε στην δημιουργία της οργάνωσης «Μητέρες Για τη Ζωή», ένα δίκτυο μητέρων από επτά ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές χώρες, των οποίων τα παιδιά έχουν φύγει για να πολεμήσουν με ομάδες φανατικών ισλαμιστών.
Σε μια ανοικτή επιστολή, οι μητέρες συμβουλεύουν τους νέους που σχεδιάζουν την ένταξη στον τζιχάντ να το σκεφτούν πολύ καλά – και παρακαλούν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να σταματήσει αυτή η φυγή προς τον ιερό πόλεμο των φανατικών μουσουλμάνων.
Η ίδρυση της ομάδας συμπίπτει με την αύξηση των ανησυχιών ότι οι δυτικές χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του IS έχουν αποτύχει να καταρτίσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να σταματήσουν την φυγή των νέων τους που έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν, και να πεθάνουν, για το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των δυτικών που έχουν ενταχθεί σε μαχητικές ισλαμιστικές ομάδες ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες. Είναι γνωστό ότι αρκετές εκατοντάδες προέρχονται από το Βέλγιο και την Δανία, 1.000 από τη Γαλλία, και «τουλάχιστον 150» από τις ΗΠΑ.