Με μία ακόμη πρωτοβουλία που ρίχνει λάδι στη φωτιά, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου καλεί τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την Δευτέρα το μεσημέρι.

Η κίνηση είναι ενδεικτική – καθώς η προγραμματισμένη ακρόαση συμπίπτει αφενός με την κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση του eurogroup εν όψει της συνόδου κορυφής της ίδιας ημέρας, αλλά και με μία ενδεχόμενη, νέα τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς η κατάσταση στον τραπεζικό χώρο είναι οριακή.

Αγνωστο παραμένει προς το παρόν αν ο κ. Στουρνάρας θα είναι σε θέση λόγω των εξελίξεων να παρευρεθεί στην συνεδρίαση ή αν θα ζητήσει μετάθεση της ακρόασης.

«Υπάρχουν και συνέπειες αν δεν έρθει», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι θα γίνει σε περίπτωση που αρνηθεί ο κ. Στουρνάρας να ανταποκριθεί στο αίτημα της Επιτροπής.

Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «σε όσους απευθυνθήκαμε όλοι έχουν δεσμευτεί πλην του κ. Στουρνάρα, που είναι και ο μόνος που δεν ανταποκρίθηκε στο να στείλει τα στοιχεία που του έχει ζητήσει η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους».

Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε στην άποψη περί «επονείδιστου χρέους», και ότι «είναι άκυρο όλο το μνημονιακό χρέος» και τόνισε ότι η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους θα δουλέψει ακόμα ένα χρόνο, για να υπάρξει πλήρης στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς.

Σημειώνεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν, δεδομένου του φορτωμένου προγράμματος της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, υπάρχει πιθανότητα τυχόν συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους να έρθει ως κατεπείγον νομοσχέδιο και να τεθεί σε ψήφιση ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός».

Βολές για ένα tweet

H κ. Κωνσταντοπούλου, με αφορμή ένα tweet της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μίλησε για «θεσμική παρέμβαση που δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα».

«Φυσικά και είναι θεσμική παρέμβαση που δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα, όταν οι δανειστές καλούν σε συγκέντρωση. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση αύριο να είναι μια άλλη κυβέρνηση» είπε.

«Αν δείτε ποιοι καλούσαν στη συγκέντρωση θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Η βουλή πάντως υποδέχθηκε τους συγκεντρωμένους», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.