Το νέο διοικητικό της συμβούλιο εξέλεξε την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα στην ετήσια Τακτική Συνέλευση των Μετόχων της, η οποία πραγματοποιήθηκε, με ευρεία συμμετοχή.
Η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας εξέλεξε, μετά από εισήγηση του Διοικητικού της Συμβουλίου και κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με τριετή θητεία, μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση του 2018.
Μετά το πέρας της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας και συγκροτήθηκε ως σώμα ως εξής:
Εκτελεστικά Μέλη:
§ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης , ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
§ κ. Δημήτριος Δημόπουλος, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
§ κ. Παύλος Μυλωνάς, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Μη Εκτελεστικά Μέλη:
§ κα Λούκα Κατσέλη , ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
§ κ. Σταύρος Κούκος , Μέλος
§ κ. Ευθύμιος Κατσίκας, Μέλος

Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη:
§ κ. Πέτρος Σαμπατακάκης , Μέλος
§ κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος , Μέλος
§ κα Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου , Μέλος
§ κ. Δημήτριος Αφεντούλης , Μέλος
§ κ. Ανδρέας Μπούμης , Μέλος

Εκπρόσωποι ελληνικού Δημοσίου και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ν. 3723/2008, Ν. 3864/2010):
§ κα Αγγελική Σκανδαλιάρη , Μέλος, Εκπρόσωπος Δημοσίου.
§ κ. Χαράλαμπος Μάκκας, Μέλος, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Γραμματεύς του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του εξελέγη ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας και του Ομίλου.

Οι ομιλίες της διοίκησης
Κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η Πρόεδρος της Εθνικής κα. Λούκα Τ. Κατσέλη αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και εταίρων, τόνισε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα υπάρχουν ισχυρές προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο» και ανέφερε ότι «κοινή επιδίωξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, της Κυβέρνησης και των εταίρων μας είναι να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε μία συμφωνία που να εγγυάται τη σταθερότητα και να δίνει προοπτική», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ζητούμενο είναι μια αποτελεσματική συμφωνία».

Η κα Κατσέλη σημείωσε ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλους. Για την Κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εξ ονόματος όλων μας και καλείται να αξιολογήσει με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια κάθε κίνηση, κάθε παράλειψη, κάθε απόφαση. Για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς εκπροσώπους μας που καλούνται να σταθμίσουν με ιδιαίτερη προσοχή τον λόγο, τη στάση, την ψήφο τους. Για τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας που οφείλουν περισσότερο από ποτέ να προάγουν την αξιόπιστη πληροφόρηση έναντι της επικίνδυνης παραπληροφόρησης.

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που καλείται να διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή την περιορισμένη ρευστότητα που διαθέτει. Για τον επιχειρηματικό κόσμο που είναι απαραίτητο να εξακολουθήσει την παραγωγική του δραστηριότητα εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναφερόμενος στην πορεία της Τράπεζας, τόνισε ότι «η Εθνική Τράπεζα, έχει καταφέρει, μέσω της ευελιξίας και της ισχύος του λειτουργικού της μοντέλου, αλλά και της αξιοπιστίας της στην εγχώρια και την διεθνή αγορά, να συντηρεί και να δυναμώνει την θέση της».
Και πρόσθεσε ότι «τόσο η πορεία μας το 2014, όσο και οι δράσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει την φετινή χρονιά, μας αποδεικνύουν πως η Εθνική Τράπεζα το 2015 μπορεί, και θα είναι για άλλη μια φορά δυνατή και ηγετική όχι μόνο στην διατήρηση της σταθερότητάς της στους δύσκολους καιρούς αλλά και στην δυναμική ανάπτυξη».
Στη συνέχεια ο κ. Φραγκιαδάκης επεσήμανε ότι «για την αποτελεσματική λύση των μακροχρόνιων δομικών προβλημάτων της χώρας μας χρειάζονται δραστικές πράξεις. Οι μεγάλες τομές στην ιστορία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις ποτέ δεν έγιναν χωρίς τόλμη, ηγεσία και ενότητα.
Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι δύσκολες αποφάσεις είναι συνήθως και οι σωστές αποφάσεις. Και πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως δεν αρκούν οι αποφάσεις, αλλά και η πιστή υλοποίησή τους.
Όλοι έχουμε τον ρόλο μας στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας: Το κράτος καλείται να προσφέρει σταθερό περιβάλλον, προβλέψιμη και δίκαιη νομοθεσία, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ανάπτυξη πρακτικού και ρεαλιστικού πλάνου για την φορολογία των επιχειρήσεων».
Αναφερόμενος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής στις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται παρατήρησε ότι «θα είμαστε αφοσιωμένοι στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η σωστή ευθυγράμμιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων και της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψιν την θέση που έχει ο καθένας στην σχέση απόδοσης/ κινδύνου».
Όπως είπε, «αυτή η ευθυγράμμιση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί π.χ. με την συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια στις δράσεις τους, σημαίνει πως η σχέση της επιχείρησης με την τράπεζα δεν διατηρείται μόνο στις καλές εποχές, αλλά και στις προκλήσεις. Η στροφή και η προσαρμογή του μοντέλου επιχειρηματικότητας είναι επιτακτικές».
Ο κ. Φραγκιαδάκης πρόσθεσε πως «πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δράσεις τους που τις βοήθησαν να πετύχουν στο παρελθόν και να αφήσουν τις πρακτικές που αλλοίωναν τα κριτήρια λήψης αποφάσεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Εθνική Τράπεζα, είναι διατεθειμένη να πάρει πραγματικό επιχειρηματικό ρίσκο σε επιχειρήσεις νέας νοοτροπίας. Η νέα αυτή αντίληψη αφορά τόσο τις υπάρχουσες επιχειρήσεις όσο και τις νεοφυείς».
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «η πρόθεσή μας να στηρίξουμε την αλλαγή νοοτροπίας στην ανάληψη κινδύνου δεν περιορίζεται στις νέες χρηματοδοτήσεις, αλλά αφορά και την αποτελεσματικότερη και μακροπρόθεσμη εξυγίανση της ποιότητας χαρτοφυλακίου μέσω της εμπέδωσης της φιλοσοφίας πληρωμών».