Είναι κι αυτοί οι επιχειρηματίες εντελώς αφελείς. Μαζεύτηκαν πέντε φορείς, ξέρετε, βιομήχανοι, έμποροι και λοιποί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της γραβατοσύνης για να στείλουν κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό.

Δεν έχουν καταλάβει τίποτα δηλαδή.

Ας τους βοηθήσουμε με ένα μάθημα επικοινωνίας: τι φωτογραφία βγαίνει με τον Τσίπρα και τις αφεντιές τους; Γκρι κοστούμια, βαρετές φάτσες και μια υπόνοια ότι οι επιχειρηματίες πίνουν το αίμα του εργάτη και φοροδιαφεύγουν. Η εικόνα δεν είναι πιασάρικη.

Στον αντίποδα έχουμε τη φωτογράφηση με τις καθαρίστριες. Στα σκαλοπάτια του Μαξίμου, γροθιά υψωμένη με κόκκινο πλαστικό γάντι. Η νίκη του συνδικαλισμού, η νίκη της επιμονής, το δίκιο του εργάτη, έξω οι βάσεις του θανάτου. Να πούμε κάτι ακόμα. Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στις προγραμματικές δηλώσεις του. Ακούστηκε να λέει κάτι για την επιχειρηματικότητα; Ακούστηκε να ενθαρρύνει τους νέους να δημιουργήσουν μια start up; Ακούστηκε να μιλάει για μέτρα που θα παρακινήσουν τον υπάλληλο να κάνει κάτι δικό του;

Ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως απατεώνας και πιθανός φοροκλέφτης. Το μότο είναι το εξής: θα γίνονται έλεγχοι επειδή όλοι κάνουν κάτι κακό αλλά δεν θα παρέχεται ασφάλεια. Η ασφάλεια διασφαλίζεται με βασικά εργαλεία. Ένα από αυτά είναι η φορολογική σταθερότητα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι ένας νέος φορολογικός κώδικας θα εφαρμοστεί για τέσσερα χρόνια. Να δεσμευτεί ότι καμία υπουργική απόφαση, κανένας νόμος, καμία ρήτρα δεν θα δημιουργήσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να κάνουν το κουμάντο τους. Αμ δε…

Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ από το 2015. Αυτό συν τω χρόνω αναιρέθηκε πλήττοντας τους επιχειρηματίες που διαθέτουν ιδιόκτητη έδρα. Η αβεβαιότητα με τον ΦΠΑ, η ασαφής προοπτική για αύξηση του βασικού μισθού, όλα αυτά τοποθετούν τους επιχειρηματίες σε κινούμενη άμμο.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι εκείνοι που έστειλαν το γράμμα στον Αλέξη Τσίπρα και τι του λένε.

Εχουμε και λέμε: Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ, Βασίλειος Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Λένε λοιπόν όλοι ετούτοι ότι δεν πρέπει να χαθεί η κατάκτηση, δηλαδή η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Στο δια ταύτα: τοποθετούνται ενάντια στις φορολογικές επιβαρύνσεις, υποστηρίζοντας ότι μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές θα αποφευχθούν η υπερφορολόγηση, οι έκτακτες εισφορές και άλλες αντιπαραγωγικές πρακτικές που πλήττουν τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και εν τέλει την οικονομία.

Δεν έχουν καταλάβει τίποτα δηλαδή.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι η κυβέρνηση διάκειται εχθρικά στην ιδέα της επιχειρηματικότητας. Δεν ενδιαφέρεται για τον ιδιωτικό τομέα, ούτε για τους υπαλλήλους ούτε για τους κατέχοντες το χρήμα. Αυτά είναι τα κατάλοιπα μιας κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης: όλα ανήκουν κι ελέγχονται από το κράτος. Οποιος διεκδικεί από το κράτος τα μέσα παραγωγής, είναι εχθρός.