Τους τρόπους ανάπτυξης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και παράλληλα αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας στη περιοχή ζητά να μάθει από τη κυβέρνηση με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός.
Επίσης ζητά να ενημερωθεί για το πότε θα τεθεί σε διαβούλευση το θέμα της σύστασης δημόσιου φορέα διαχείρισης της
ΝΕΖ Περάματος, κάτι που έχει εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
Όπως αναφέρει στην ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη στη Ζώνη υπάρχει ανεργία που ξεπερνά το 90% «λόγω της ανυπαρξίας πολιτικών ανάπτυξης στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο».
Επισημαίνει επίσης ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συστάθηκε στην πόλη του Περάματος από τη Χρυσή Αυγή σωματείο «Ελλήνων Εργατοϋπαλλήλων» επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευθεί την κατάσταση πολιτικά ως διαμεσολαβητής εργολάβων και ανέργων της περιοχής.
«Η Ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει το κόστος όχι μόνο της κρατικής κακοδιαχείρισης και αντιμετώπισης, αλλά και της ακινησίας στην οποία την έχει εγκλωβίσει η αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με σχέδιο, αναπτυξιακούς στόχους και έμφαση στην επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων, κυρίως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος», τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής και αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος, απαιτεί συνολική θεώρηση, σε σχέση και με τα όμορα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.
Ο κ. Ορφανός σημειώνει επίσης ότι το όλο θέμα απαιτεί μία καλά σχεδιασμένη υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων στη Ζώνη, με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων μέσω χαμηλότοκων τραπεζικών δανείων, συμφωνία με τους Έλληνες εφοπλιστές, παροχή κινήτρων για την προσέλκυση πλοίων, απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και συνεργασία με εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα για άνοιγμα σε νέες τεχνογνωσίες .
Και προσθέτει ότι η συζήτηση για το σχέδιο αναγέννησης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα πρέπει να ανοίξει τώρα καθώς η ανυπαρξία πολιτικών ανάπτυξης έχει οδηγήσει τον κλάδο σε εκτίναξη της ανεργίας, που φθάνει στα επίπεδα του 90%.