Υπό τον πλήρη έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία βρίσκεται πλέον το στρατηγικής σημασίας Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, το οποίο βρισκόταν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.

Σημαντικό σημείο διέλευσης για τους τζιχαντιστές μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, το Τελ Αμπιάντ «τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των κούρδων μαχητών», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει ακουστεί ρίψη πυρών από τα ξημερώματα».

Το Τελ Αμπιάντ, στην επαρχία Ράκα η οποία αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ήταν ένα από τα δύο σημαντικότερα άτυπα σημεία διέλευσης με την Τουρκία, μέσω του οποίου η εξτρεμιστική οργάνωση διακινούσε όπλα και μαχητές. Επί της μεθορίου αυτής, στο Ισλαμικό Κράτος μένει πλέον το σημείο διέλευσης στη πόλη Τζαράμπουλους, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, καθώς και δευτερεύουσες δίοδοι.

«Στο εξής, οι τζιχαντιστές στις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική χώρα, θα πρέπει να διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φθάσουν στα τουρκικά σύνορα» διευκρίνισε ο Ραχμάν.
Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η μεγαλύτερη κουρδική πολιτοφυλακή, είχε πραγματοποιήσει στις 11 Ιουνίου επιχείρηση εναντίον της Τελ Αμπιάντ έχοντας την υποστήριξη τού υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και οργανώσεων ανταρτών.

Τις τελευταίες ημέρες, οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο τμήμα αυτό της συροτουρκικής μεθορίου είναι τραγικές. Ενόσω οι Κούρδοι έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από την πόλη για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές, οι κάτοικοι του Τελ Αμπιάντ εγκατέλειπαν όπως όπως την πόλη.