Η Ρωσία θα προσθέσει φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιό της περισσότερους από 40 νέους διηπειρωτικούς πυραύλους, δήλωσε την Τρίτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να παρασύρει τη Μόσχα σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση αυτή μια ημέρα αφού ρώσοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν το σχέδιο των ΗΠΑ να αποθηκεύσει άρματα μάχης και βαρέα όπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό την πιο επιθετική αμερικανική ενέργεια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Περισσότεροι από 40 νέοι διηπειρωτικοί πύραυλοι ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα τεχνικά συστήματα αντιπυραλικής άμυνας θα προστεθούν φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιο», δήλωσε ο Πούτιν έχοντας γύρω του αξιωματικούς του στρατού σε μια στρατιωτική έκθεση όπλων.

Η ένταση είναι αυξημένη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν διαφωνίες σε ένα φάσμα άλλων θεμάτων.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους να αποθηκεύσουν βαρύ στρατιωτικό οπλισμό στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων των κρατών της Βαλικής που ανήκαν άλλοτε στη Σοβιετική Ένωση.

«Το αίσθημα είναι ότι οι συνάδελφοί μας των χωρών του ΝΑΤΟ μας ωθούν σε μια κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ στο περιθώριο της στρατιωτικής έκθεσης.