Δικαστήριο των φυλών στο Νότιο Πακιστάν έκρινε ένοχο ένα αγόρι 10 ετών επειδή διατηρούσε… εξωσυζυγική σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα, κοντά στα 40, και καταδίκασε την οικογένειά του να καταβάλει 700.000 ρουπίες (περίπου 6.200 ευρώ) ως αποζημίωση.

Η απόφαση εκδόθηκε την Δευτέρα, σε ένα απομονωμένο χωριό της επαρχίας Σιντ, 500 χιλιόμετρα βορείως του Καράτσι.

«Αποκαλύφθηκε μια εξωσυζυγική σχέση μεταξύ του 10χρονου αγοριού και μιας γυναίκας από άλλη φυλή, γεγονός που δημιούργησε εντάσεις μεταξύ των δύο φυλών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομικός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Το συμβάν καταγγέλθηκε στη τζίργκα (σ.σ. δικαστήριο της φυλής) που διέταξε την οικογένεια του αγοριού να πληρώσει 700.000 ρουπίες στην άλλη πλευρά», πρόσθεσε.

Η οικογένεια του μικρού δεν μπόρεσε να πληρώσει παρά μόνο 50.000 ρουπίες, αλλά δεσμεύτηκε να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ομαρ Τουφάιλ επιβεβαίωσε το γεγονός, υποστήριξε ωστόσο ότι η απόφαση του δικαστηρίου της φυλής ήταν παράνομη και ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα.

Βάσει του ποινικού κώδικα του Πακιστάν, η σεξουαλική σχέση ενήλικου άνδρα με ανήλικη γυναίκα θεωρείται βιασμός. Η αντίθετη περίπτωση όμως δεν εμπίπτει στην πακιστανική νομοθεσία.

Τα δικαστήρια των φυλών, οι παραδοσιακές συνελεύσεις των πρεσβυτέρων, δέχονται σφοδρές επικρίσεις επειδή, μεταξύ άλλων, στηρίζουν τους καταναγκαστικούς γάμους των νεαρών κοριτσιών ως μέσο για να τεθεί ένα τέλος στις διενέξεις μεταξύ οικογενειών.

Τον Ιούλιο του 2013 το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε παράνομα αυτού του είδους τα δικαστήρια τα οποία όμως εξακολουθούν να λειτουργούν σε αγροτικές, απομονωμένες περιοχές.