Περισσότεροι από 23.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν από τη βόρεια Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, πέρασαν στην Τουρκία από τις 3 ως τις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών επικαλούμενη τις τουρκικές αρχές.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν χθες Δευτέρα μία πόλη στην τουρκική μεθόριο, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, τις δυνάμεις του οποίου απώθησαν υποστηριζόμενες από βομβαρδισμούς αμερικανικών μαχητικών.

«Οι περισσότερες νέες αφίξεις είναι Σύροι που έφυγαν γα να γλιτώσουν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις εντός και πέριξ της κομβικής σημασίας πόλης Τελ Αμπιάντ, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών» (η οποία ανήκει η μισή στη Συρία και η άλλη μισή στην Τουρκία όπου και ονομάζεται Ακτσάκαλε), δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ουίλιαμ Σπίντλερ από τη Γενεύη.

Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.183 Ιρακινοί από τη Μοσούλη, το Ραμάντι και τη Φαλούτζα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι υπάρχουν ενδείξεις για εθνοκάθαρση στη βόρεια Συρία τόσο από τις ένοπλες κουρδικές οργανώσεις όσο και από τους τζιχαντιστές στη μάχη τους για να αναλάβουν τον έλεγχο τμημάτων της περιοχής.

«Διακρίνουμε σημάδια που παραπέμπουν σε ένα είδος εθνοκάθαρσης», είπε ο Αρίντς αργά το βράδυ της Δευτέρας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφερόμενος τόσο στους κούρδους μαχητές του YPG όσο και στο Ισλαμικό Κράτος.

«Έχουμε ενδείξεις ότι γίνονται ενέργειες για ένα σχέδιο να έρθουν άλλα στοιχεία και να συμπτυχθούν καντόνια», υποστήριξε ο ίδιος αναφερόμενος σε δύο περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι η προέλαση των κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία κινδυνεύει να πυροδοτήσει αυτονομιστικά αισθήματα στην κουρδική μειονότητα στην Τουρκία.

Παράλληλα, οι άμαχοι στη Συρία συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 12 παιδιά, και 190 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό των ανταρτών που επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο της διχοτομημένης πόλης του Χαλεπίου.

Αυτός ήταν ο πιο πολύνεκρος βομβαρδισμός του Χαλεπιού από τους αντάρτες εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ο πόλεμος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Δευτέρα ότι η επίθεση είχε – μεταξύ άλλων – στόχο ένα τέμενος, όπου βρίσκονταν παιδιά που παρακολουθούσαν θρησκευτικά μαθήματα.