Σε λιγότερο από έναν μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δίκη στην Αγία Εδρα για παιδεραστία εις βάρος πρώην ρωμαιοκαθολικού επισκόπου, ο οποίος κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με παιδιά όταν ήταν πρεσβευτής του Πάπα στη Δομινικανή Δημοκρατία και ότι είχε στην κατοχή του πορνογραφικό υλικό. Το Βατικανό ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι δύο αμερικανοί επίσκοποι παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, με την κατηγορία ότι συγκάλυψαν παιδεραστές ιερείς.

Ο πρώην αποστολικός νούντσιος στη Δομινικανή Δημοκρατία Γιόζεφ Βεσολόφσκι, ένας Πολωνός που αποσχηματίσθηκε από δικαστήριο του Βατικανού, έγινε πέρυσι το πρώτο πρόσωπο που συνελήφθη μέσα στην Αγία Εδρα με κατηγορίες για παιδεραστία. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως η δίκη του στην Πόλη του Βατικανού θα αρχίσει στις 11 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι κατηγορίες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία βασίζονται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις αστυνομικές Αρχές της χώρας. Οι άλλες κατηγορίες εις βάρος του Βεσλόφσκι βασίζονται σε έρευνα του Βατικανού, κατά την οποία βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο Βεσλόφσκι είχε ανακληθεί στη Ρώμη από το Βατικανό το 2013, ενώ εξακολουθούσε να είναι διπλωμάτης στο Σάντο Ντομίνγκο, και παύθηκε από τα καθήκοντά του αφού τα μέσα ενημέρωσης της Δομινικανής Δημοκρατίας τον κατηγόρησαν ότι πλήρωνε αγόρια για σεξ. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έχασε αργότερα τη διπλωματική ασυλία του, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 12 ετών, ανακοίνωσε το Βατικανό κατά τη σύλληψή του.