Με ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του απειλεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το Ηνωμένο Βασίλειο, αν η βρετανική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Στιούαρτ Χόζι, βουλευτής του SNP στο Ουεστμίνστερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν το Λονδίνο δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει πέραν του πακέτου μέτρων για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να διενεργηθεί νέο δημοψήφισμα σε λίγα χρόνια.

Οι βουλευτές αναμένεται να εξετάσουν τη Δευτέρα τα συγκεκριμένα μέτρα στη Βουλή των Κοινοτήτων με τους βουλευτές του SNP να πιέζουν για τροποποιήσεις ώστε να επιτραπεί στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο να διεκδικήσει νέες εξουσίες.

Οι δηλώσεις Χόζι είναι οι πρώτες από την πλευρά του SNP που συνδέουν το ζήτημα της περαιτέρω αποκέντρωσης εξουσιών από το Ουεστμίνστερ (όπου εδρεύει το βρετανικό Κοινοβούλιο) στο Χόλιρουντ (όπου εδρεύει το σκωτσέζικο) με ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, σχολιάζουν οι Financial Times. Στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι είχαν πει «όχι» στην ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προ ημερών, ένα ανάλογο μήνυμα είχε στείλει στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον. Η απειλή της ηγέτιδας του SNP ωστόσο αφορούσε τότε την αποτυχία του Κάμερον να κρατήσει τη Βρετανία εντός της ΕΕ με το δημοψήφισμα που σχεδιάζει έως τα τέλη του 2017.