Σύμμαχος υγείας αρκετός και «καλός» ύπνος

Δύο νέες μελέτες για τις επιπτώσεις που έχει η μικρή διάρκεια αλλά και η κακή ποιότητα ύπνου επιβεβαιώνουν παλαιότερες που έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητος για τον οργανισμό αρκετός και «καλός» ύπνος.

Δύο νέες μελέτες για τις επιπτώσεις που έχει η μικρή διάρκεια αλλά και η κακή ποιότητα ύπνου επιβεβαιώνουν παλαιότερες που έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητος για τον οργανισμό αρκετός και «καλός» ύπνος.


Οι κίνδυνοι

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βαλέρι Γκαφάροβ της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών πραγματοποίησαν μια μελέτη σε άνδρες στην οποία διαπίστωσαν ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Η μελέτη δείχνει ότι τα προβλήματα ύπνου, πρέπει να θεωρούνται παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αντιπροσωπευτικό δείγμα 657 ανδρών ηλικίας 25 έως 64 ετών χωρίς ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού ή διαβήτη. Τα καρδιαγγειακά περιστατικά καταγράφηκαν για χρονικό διάστημα 14 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ όσων έπαθαν έμφραγμα σε αυτή τη χρονική περίοδο, σχεδόν τα δύο τρίτα (το 63%) είχαν επίσης διαταραχές ύπνου. Οι άνδρες με πρόβλημα ύπνου είχαν 2 έως 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και 1,5 έως 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους κοιμούνταν κανονικά.

Σύμφωνα με τον Γκαφάροβ, τα προβλήματα ύπνου είναι πιο έντονα σε όσους έχουν ψυχικό στρες (π.χ. λόγω χωρισμού), σε όσους δεν έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε όσους κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία. Ο ρώσος καρδιολόγος ανέφερε ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και όχι για όλους, επαρκής είναι ο ύπνος επτά έως οκτώ ωρών κάθε νύχτα. Οι ερευνητές παρουσίασαν τη μελέτη τους στο συνέδριο EuroHeartCare της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Γήρανση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία διερεύνησαν την επίδραση που έχει ο ύπνος με… διαλείμματα στον οργανισμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και αυτός ο κακής ποιότητας διαταραγμένος ύπνος κάνει ευάλωτο τον οργανισμό σε ασθένειες αλλά εντόπισαν και μια ακόμη παρενέργεια. Ο κακός ύπνος επιταχύνει τους μηχανισμούς της γήρανσης.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk