Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την Αθήνα μετά το νέο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων την Κυριακή την βράδυ εκτιμά ο διεθνής Τύπος στρέφοντας και πάλι το βλέμμα του στις μαραθώνιες συνομιλίες Ελλάδας-εταίρων.
Η Ελλάδα μπροστά σε μια μοιραία εβδομάδα, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg. Το ευρώ υποχώρησε καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες διακόπηκαν μετά από 45 λεπτά με το χάσμα μεταξύ των προτάσεων της Ελλάδας και των απαιτήσεων των πιστωτών να παραμένει αγεφύρωτο, σχολιάζει το πρακτορείο.
Η έμφαση μετατοπίζεται τώρα στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο όπου οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έρθουν αντιμέτωποι με το δίλημμα λύση ή ρήξη, θα κληθούν δηλαδή, ουσιαστικά, να αποφασίσουν εάν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή εάν θα παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο το δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνει πως μια αποτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα το «τέλος του δρόμου για την Ελλάδα».
Τον Ιούλιο, μήνα, θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο και η οικονομία μπορεί να επιβιώσει. Αλλά οι επόμενοι μήνες είναι γεμάτοι αποπληρωμές δόσεων.
Η σύνοδος της Πέμπτης αποτελεί σημείο-κλειδί για λύση, με αδιανόητο κόστος για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη αν τα σπάσουν στις συνομιλίες καταλήγει το Bloomberg.
Η τελευταία προσπάθεια της Ελλάδας να συνάψει συμφωνία με του πιστωτές κατέρρευσε, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του βρετανικού Guardian. Η έξοδος από την ζώνη του ευρώ είναι ένα βήμα πιο κοντά καθώς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν εκ νέου τις προτάσεις τους Αλέξη Τσίπρα ως ελλιπείς, με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν λιγότερο από μία ώρα.
Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί σε ένα σκίτσο: Το περιπολικό της ΕΕ με οδηγό τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, συνοδηγό την Ανγκελα Μέρκελ και έναν βλοσυρό αστυνομικό σπρώχνει προς το grexit το σαραβαλάκι της Ελλάδας με οδηγό τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι φόβοι για χρεοκοπία αυξάνονται καθώς οι ελληνικές συνομιλίες με τους δανειστές κατέρρευσαν, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times, ενώ σημειώνει πως οι Ελληνες δεν δείχνουν πρόθυμοι να προσαρμοστούν.
Η κατάρρευση αυτή είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν πολύ σημαντικές για να γεφυρωθούν, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες η Αθήνα να μην μπορέσει να εξασφαλίσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποφύγει την χρεοκοπία και να πληρώσει τις οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου, σχολιάζει ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ.
Παράλληλα ο αρθρογράφος εκτιμά πως αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως στην Κύπρο το 2013, που θα σημαίνει και ότι οι δανειστές καταφεύγουν στην λύση «take it or leave it», ενώ αναφέρει πως πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν στην ΕΚΤ και κατά την συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όταν ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε τελικά κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερεπως μπορεί ακόμα να υπάρξει συμβιβασμός, αν οι Έλληνες επιστρέψουν στην Αθήνα και πουν «πρέπει να κάνουμε κάτι», αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.
«Η θέληση των Ελλήνων να προσαρμοστούν δεν είναι ευδιάκριτη», λέει ο αξιωματούχος και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι δεν θέλουν λύση».
Σε άρθρο γνώμης στους Financial Times ο Wolfgang Münchau εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει από ένα «όχι» στους δανειστές.
Ο αρθρογράφος ξεκινά από το δεδομένο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει να αντιμετωπίσει εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, άρα, όποια πορεία και αν διαλέξει τώρα, θα αποδώσει καρπούς μέσα σε τρία χρόνια. Ή αποδέχεται την τελική προσφορά των πιστωτών ή αποχωρεί από τη ζώνη του ευρώ. Εάν αποδεχτεί την προσφορά, θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια δημοσιονομική προσαρμογή 1,7% του ΑΕΠ σε διάστημα 6 μηνών.
«Το συμπέρασμά μου είναι πως η αποδοχή των προγραμμάτων της τρόικα σημαίνει διπλή αυτοκτονία – για την ελληνική οικονομία και την πολιτική σταδιοδρομία του Έλληνα πρωθυπουργού» γράφει. Κατόπιν, εξετάζει το αντίθετο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και εξηγεί πως ότι αυτό θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα για τρεις λόγους:
-Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα θα ήταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τις τρελές δημοσιονομικές προσαρμογές
-Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση του ρίσκου. Μετά το Grexit, κανείς δεν θα φοβάται τον κίνδυνο μετατροπή νομίσματος.
-Ο τρίτος λόγος είναι ο αντίκτυπος στην θέση της οικονομίας της στο εξωτερικό.
Από τις τρεις επιπτώσεις, η πρώτη είναι η πιο σημαντική βραχυπρόθεσμα, ενώ η δεύτερη και η τρίτη θα κυριαρχήσουν μακροπρόθεσμα.
Υποστηρίζει δε πως αν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, θα υπάρξει πλήγμα του επιπέδου του ΑΕΠ της χ’ωρας της τάξης του 12,6% σε διάστημα τεσσάρων ετών. Ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να προσεγγίζει το 200%.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι βρετανικοί The Times εκτιμούν ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος χρεοκοπίας καθώς οι συνομιλίες το βράδυ της Κυριακής διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Βαρουφάκης αποκλείει το grexit, πιθανή η συμφωνία αν η Μέρκελ αναλάβει ρόλο, τιτλοφορείται δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται δηλώσεις του ελληνα υπουργού Οικονομικών στην Bild.
«Ο Γ. Βαρουφάκης αποκλείει grexit καθώς θεωρεί ότι δεν είναι καλή λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, εξηγεί στην Bild ο ελληνας υπουργός Οικονομικών, ενώ προσθέτει ότι η αναδιάρθρωση του ήταν ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.
Οι συναντήσεις που παρουσιάστηκαν ως «τελευταία ευκαιρία» ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, στις Βρυξέλλες, τελικά, δεν οδήγησαν στη συμφωνία, αναφέρει η Le Monde και επισημαίνει την κρισιμότητα της τρέχουσας εβδομάδας για το ελληνικό ζήτημα.
«Παρά την κάποια πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προτάσεων των Ελλήνων και των τριών θεσμικών οργάνων, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Επιτροπής. Ωστόσο το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι πιθανό. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου», αναφέρουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα.
Αντίστροφη μέτρηση για την χρεοκοπία είναι ο τίτλος της γαλλικής Les Echos, η οποία εκτιμά ότι η Αθήνα είναι όλο και πιο κοντά στη στάση πληρωμών μετά μάλιστα τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το βράδυ της Κυριακής. Ταυτόχρονα η εφημερίδα επισημαίνει ότι εκτός από τον χρόνο, τελειώνει και υπομονή των ευρωπαίων, ενώ υπογραμμίζει ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι πλέον στο τραπέζι.
Γερμανικά ΜΜΕ: Σόιμπλε, ο αυστηρός παιδαγωγός
Στο επίκεντρο του γερμανόφωνου τύπου βρίσκονται σχόλια και ρεπορτάζ για τη χθεσινή διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Το Spiegel δημοσιεύει ένα σχόλιο στην ηλεκτρονική του σελίδα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πριν από 25 χρόνια ήταν από τους πρωτεργάτες της γερμανικής ενοποίησης χωρίς να υπολογίζει το κόστος, ενώ σήμερα δεν τηρεί παρόμοια στάση. Το Spiegel γράφει: «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας του τότε είναι η Ελλάδα του σήμερα. Η χώρα βρίσκεται οικονομικά στο τέλος. Αντί να κάνει τα πάντα και να προωθήσει «την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς» της ενωμένης Ευρώπης, το υπουργείο του Σόιμπλε επεξεργάζεται σχέδια για ένα Grexit και προτρέπει και άλλους ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιδίδεται στο ρόλο του πρωτοπόρου υπερασπιστή αξιών και αυστηρού παιδαγωγού. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε πράξεις.»
Και λίγο παρακάτω το άρθρο σημειώνει: «Ναι, η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της σε αυτή την κατάσταση. Ναι, οι φορολογούμενοι άλλων κρατών πρέπει γι´ αυτό το λόγο να πληρώσουν προκειμένου να βοηθήσουν να βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη θέση. Αλλά αυτές οι χώρες έχουν τα χρήματα. Η Βαυαρία, η Έσση ακόμα και το Σλέσβιχ Χόλστάιν πλήρωναν για χρόνια για την Σαξονία Άνχαλντ, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο. Και μόνο στενόμυαλοι επαρχιώτες θεωρούν πως τα χρήματα αυτά δεν επενδύονται σωστά. Το ότι ο Σόιμπλε θέλει τόσα παρακάλια οφείλεται προφανώς στην αυξανόμενη αντιπάθεια για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής κυβέρνησης. Θα ήταν καλά εάν ο Σόιμπλε συμπεριφερόταν με το πνεύμα που συμπεριφέρθηκε πριν από 25 χρόνια. Εάν όχι, θα ήταν καλύτερα η Άγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα αποδείκνυε αυτό που μέχρι σήμερα όλοι της αρνούνται: ότι είναι μια μεγάλη Ευρωπαία με όραμα».
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει την στάση του Γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέναντι στην Ελλάδα: «Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι οι γερμανικές οικογένειες και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν για «μια κυβέρνηση εν μέρει κομμουνιστική». Μπράβο, κύριε Γκάμπριελ, μπορεί να πει κανείς σκωπτικά. Είναι φοβερό σε τι επίπεδο γίνονται οι συζητήσεις στη Γερμανία. Στην Αθήνα έγιναν πολλά λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον όμως έγιναν επίσης λάθη! Η λύση στο πρόβλημα του χρέους δεν είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτική με περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ εις βάρος των φτωχότερων Ελλήνων. Οφειλέτες και δανειστές θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung γράφει: «Τα συχνά τηλεφωνήματα μεταξύ της Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν έναν ακόμα λόγο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Γερμανία ευθύνεται για τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός Grexit. Και μόνο για αυτό το λόγο η Μέρκελ θα μάχεται μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσει με κάποιο τρόπο την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Στους πολιτικούς κύκλους στο Βερολίνο δεν αποκλείει κανείς ότι μετά από μια κρατική χρεοκοπία θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο αντιγερμανικό κύμα στην Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες. Μια όμως άνευ όρων οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα έτσι όπως την ζητάει ο Τσίπρας δεν τη συζητάει η Μέρκελ και δεν θα μπορούσε άλλωστε να την επιβάλει στο κόμμα της».
Η αυστριακή Der Standard γράφει για το ίδιο θέμα «Οι διαφορές ουσίας δεν βρίσκονται πλέον σε πρώτο πλάνο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αναγνωρίσει τις αρχές που ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Από το 2010 έχει επιβληθεί από το Βερολίνο μια ηγεμονική ματιά στην ευρωκρίση. Σπάταλες, κρατικές μηχανές και έλλειψη ανταγωνισμού είναι οι κύριες αιτίες για την δυστυχία στην ήπειρο. Το ότι η κρίση των τραπεζών βρισκόταν στο επίκεντρο των περισσότερων σχεδόν πτωχευμένων κρατών (Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, Λεττονία) αγνοείται.»
Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αλλάξει εάν η χώρα καταστεί αφερέγγυα δήλωσε σήμερα
η πρόεδρος της ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης των τραπεζών στη γερμανική Handelsblatt.
«Η ΕΚΤ έχει εκτιμήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν η κατάσταση καταστεί αφερέγγυα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η νέα ευρωπαϊκή αρχή θα αναλάβει σύντομα την ευθύνη για την επίβλεψη του κλεισίματος των προβληματικών τραπεζών στη ζώνη του ευρώ.