Ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, το 2009, με πρωτοβουλία της Κολομβιανής Αντριάνα Μαρτίνες, εκδότριας του ισπανόφωνου πολιτιστικού περιοδικού Sol Latino, και πλέον αποτελεί θεσμό. Το Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις (ΛΕΑ) φέρνει σε επαφή τους Έλληνες με τους ανθρώπους και την κουλτούρα των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής. Λογοτεχνία, μουσική, κινηματογράφος, χορός, γαστρονομία και πολλές γλώσσες: ισπανικά, καταλανικά, βασκικά, πορτογαλικά, κέτσουα… Μέχρι τις 20 Ιουνίου το 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ φέρνει κοντά 15 έθνη, πεντακόσια εκατομμύρια ισπανόφωνους, πορτογαλόφωνους και ελληνόφωνους από ολόκληρο τον κόσμο, σε μια γιορτή επικοινωνίας και διαλόγου μέσω της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.
Το 7o Φεστιβάλ ΛΕΑ εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 6.00 μ.μ., στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων όπου γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια. Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΛΕΑ περιλαμβάνουν συζήτηση για την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, αφιέρωμα στον κολομβιανό νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μουσικό οδοιπορικό με τη Μάρθα Φριντζήλα και μουσική από το Μεξικό και την Κολομβία με τον Ούγο Δανιέλ Μεγιάδο.
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε καταξιωμένους και νεότερους συγγραφείς της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, τον Κολομβιανό Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, τη Χιλιανή Διαμέλα Ελτίτ, τον Περουβιανό Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, τον βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Πορτογαλίας Μιγκέλ Σόουζα Ταβάρες. Θα πραγματοποιηθούν βραδιές ποίησης και μουσικής με τον αργεντινό συνθέτη Pablo Jofre, με τη Μάρθα Μορελεόν και τους ποιητές Juan Vicente Piqueras, William Ospina, Giovanny Gómez, Δημήτρη Αγγελή, Κώστα Βραχνό και Ζέφη Δαράκη.
Ο αφηγητής Πάμπλο Άλμπο θα διηγηθεί παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Θα γίνει αφιέρωμα στην πολιτική φωνή της Λατινικής Αμερικής του 20ού αιώνα, τον Εδουάρντο Γκαλεάνο, που πέθανε πρόσφατα. «Ημέρα Πορτογαλοφωνίας ΛΕΑ» θα είναι η Τετάρτη 17 Ιουνίου, με πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένων στην πορτογαλοφωνία. Παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, μουσικές βραδιές και βραδιές χορού αλλά και συζητήσεις για το θέατρο, εργαστήρια κεντήματος και λογοτεχνίας, εργαστήρια συγγραφής κ.ά. συνιστούν ένα πλούσιο πρόγραμμα διαπολιτισμικών ανταλλαγών και γνωριμίας.
Οι εκδηλώσεις του 7ου Φεστιβάλ ΛΕΑ στην Αθήνα θα διεξαχθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Ινστιτούτο Θερβάντες, στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», στη Στοά του Βιβλίου και στο Polis Art Café, στο Abanico, στο Art Bar Poems & Crimes, στο Sinú Artefactos, στο El Galpón Multiespacio Cultural, στο Public Συντάγματος και στο Public Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.
Το 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ συνδιοργανώνουν ο οργανισμός Φεστιβάλ ΛΕΑ, το περιοδικό Sol Latino και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σε συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα ισπανικά, στα πορτογαλικά και στα ελληνικά. Στις περισσότερες θα υπάρχει διερμηνεία στα ελληνικά.