Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής κάλεσε τις αρχές της χώρας να εμποδίσουν την αναχώρηση του προέδρου του Σουδάν, Όμαρ ελ Μπασίρ, από το Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι να αποφασιστεί εάν θα αποδεχθεί το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να τον συλλάβει.

Ο Μπασίρ, που βρίσκεται στη Νότιο Αφρική για την Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, καταζητείται εδώ και χρόνια από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου, και το ένταλμα σε βάρος του έχει περιορίσει σημαντικά τα ταξίδια του στο εσωτερικό για τον κίνδυνο σύλληψης και έκδοσης.

Την Κυριακή ωστόσο, ο ελ-Μπασίρ, πήρε θέση νωρίς το απόγευμα στην πρώτη σειρά των αρχηγών κρατών για την οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, όχι μακριά από τον οικοδεσπότη νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα.

Η απόφαση που εκδόθηκε από το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε μη κυβερνητική οργάνωση, υπογραμμίζει ότι οι νοτιοαφρικανικές αρχές «οφείλουν να εμποδίσουν τον πρόεδρο Όμαρ ελ-Μπασίρ να αναχωρήσει από τη χώρα έως ότου ληφθεί μια απόφαση απ’ αυτό το δικαστήριο».

Η υπόθεση πρόκειται να εξεταστεί το πρωί της Δευτέρας.

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει σε βάρος του ελ-Μπασίρ δύο εντάλματα, το 2009 και το 2010, σχετικά με το Νταρφούρ, μια δυτική περιφέρεια που από το 2003 μαστίζεται από τη βία. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση αυτή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος ελ-Μπασίρ, 71 ετών, πήρε την εξουσία έπειτα από ένα πραξικόπημα το 1989 και επανεξελέγη τον Απρίλιο με 94% των ψήφων για μια νέα πενταετή θητεία. Από το 2009 έχει περιορίσει σημαντικά τα ταξίδια του στο εξωτερικό, προτιμώντας τις χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο ΔΠΔ.