Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε προκαταβολικά την οργή της για έκθεση του ΟΗΕ που πρόκειται να δημοσιευτεί για τους θανάτους αμάχων στον περυσινό πόλεμο στη Γάζα, δημοσιεύοντας παράλληλα δική της έκθεση για το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της σύρραξης το καλοκαίρι του 2014, σκοτώθηκαν πάνω από 2.200 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους εκατοντάδες ένοπλοι.

Το Ισραήλ πάγια κατηγορεί την Χαμάς πως χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες», κρύβοντας οπλοστάσια σε κτίρια κατοικιών. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους κατηγορούν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως παραβίασαν το δίκαιο του πολέμου, μη δίνοντας επαρκείς προειδοποιήσεις στους αμάχους, χρησιμοποιώντας δυσανάλογη βία και μη διαχωρίζοντας μεταξύ αμάχων και ενόπλων.

Έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τους θανάτους αμάχων το περυσινό καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί αυτήν εβδομάδα.

Προκαταλαμβάνοντάς την, το Ισραήλ προχώρησε στη δημοσίευση δικής του έκθεσης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Παράλληλα δημοσιεύτηκε επίσης ανεπίσημη έρευνα απόστρατων αξιωματικών χωρών της Δύσης (του High Level International Military Group) που καταλήγει σε ανάλογο συμπέρασμα.

«Όποιος θέλει αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ ας χάσει το χρόνο του διαβάζοντας την έκθεση του ΟΗΕ» ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου την Κυριακή.

«Όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια, πρέπει να διαβάσει αυτήν την αναφορά [την ισραηλινή] και την αναφορά των στρατηγών» συνέχισε.

Η ισραηλινή αναφορά επαλαμβάνει ότι «η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα σκόπιμα και συστηματικά χρησιμοποιούν στρατηγικές για μεγιστοποίησης της ζημιάς σε αμάχους και περιουσία, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ» και ότι χρησιμοποιεί «εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, σχολεία, νοσοκομεία, τζαμιά, κατοικίας και τον άμεσο περίβολό τους για στρατιωτικούς σκοπούς».

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς απέρριψε τα συμπεράσματα της ισραηλινής έρευνας, λέγοντας πως «διαστρεβλώνει την αλήθεια και δεν έχει αξία, επειδή μέρος των εγκλημάτων τελέστηκε μπροστά στις κάμερες, πέραν από τον τεράστιο αριθμό μαρτύρων και την καταστροφή που επιβεβαιώνει πως τα εγκλήματα αυτά ήταν σκόπιμα».