Ετοιμος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών, εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εμμένει όμως να προκρίνει την εθνική συνεννόηση ως τη λύση της δύσκολης εξίσωσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», μιλάει για την ώρα της ευθύνης που έχει έρθει για όλους και κυρίως για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Τα παιχνίδια και τα ψέματα τελείωσαν. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο. Η χώρα δεν έχει άλλον δρόμο» ήταν το νέο μήνυμα που έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβέρνηση με άλλη σύνθεση
Ο στόχος του είναι σαφής σε αυτή τη φάση: να καταφέρει να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα σε αλλαγή πορείας, ώστε να «συνθηκολογήσει», να αναζητήσει στηρίγματα μέσω της κοινοβουλευτικής οδού και να συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση με διαφορετική σύνθεση από την παρούσα Βουλή. Αυτό για τη ΝΔ μπορεί να γίνει για να σωθεί η χώρα με μια κυβέρνηση που θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τη στηρίξουν και άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων σαφώς και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος αισθάνεται πικρία για τον πόλεμο που δέχθηκε, όπως λέει, και για το γεγονός ότι βλέπει να δικαιώνεται στις προβλέψεις του, δεν θεωρεί λύση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά εκτιμά ότι μόνο μέσω της μεγάλης εθνικής συνεννόησης μπορεί να βρεθεί διέξοδος. Ο ίδιος δεν θέλει να σκέφτεται το καταστροφικό σενάριο για τη χώρα, δηλαδή να μην υπάρξει συμφωνία, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή, την οποία εκτιμά ότι ούτε ο Πρωθυπουργός κατά βάθος δεν επιθυμεί.
Ακόμη και στην περίπτωση όμως που υπάρξει συμφωνία, επιμένει να λέει σε όλους τους τόνους στους συνομιλητές του ότι η μεγάλη μάχη δεν είναι τώρα. «Τώρα πάμε να κατακτήσουμε τον αμμόλοφο. Μετά έχουμε ένα βουνό να κατακτήσουμε. Και αυτό είναι οι όροι της μεγάλης συμφωνίας, του τρίτου Μνημονίου που έρχεται» τονίζει.
Ο ίδιος εκτιμά ότι «κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση δυσκολεύει» και ότι η όποια συμφωνία έρθει θα είναι σαφώς χειρότερη από αυτήν που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε αν είχε σοβαρευθεί τρεις μήνες νωρίτερα.Δεν φείδεται αρνητικών κρίσεων για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία κατά τον κ. Σαμαρά δεν υπήρξε επί της ουσίας, μιλάει για ερασιτεχνισμούς και άγνοια των «κανόνων του παιχνιδιού» σε διεθνές επίπεδο. «Το μείζον τώρα δεν είναι η κριτική αλλά να βρεθεί η βέλτιστη λύση» επισημαίνει στις εσωτερικές συσκέψεις, αν και θεωρεί πως το κόστος είναι μεγάλο στην πραγματική οικονομία και για το κύρος της χώρας.
Επί της συμφωνίας δεν μπορεί ακόμη να τοποθετηθεί, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει, ενώ εκτιμά πως θα προκύψει μεγάλο εσωτερικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα της ψηφοφορίας, αντίστοιχο με αυτό που είχε υπάρξει στη ΝΔ όταν ψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο τον Φεβρουάριο του 2012 και ακολούθησε η δημιουργία των ΑΝΕΛ. «Οταν έρθει, θα τη δούμε και θα αποφασίσουμε» τονίζει και δεν διστάζει να υπενθυμίσει ότι η ΝΔ θα πράξει αυτό που άφησε ως παρακαταθήκη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Θα βάλει το συμφέρον του τόπου πάνω από το συμφέρον του κόμματος».
Οι σχέσεις του με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠαΣοΚ και άλλοτε κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο είναι άριστες, ενώ ο ίδιος συνομιλεί καθημερινά με ξένους πολιτικούς παράγοντες για να έχει σφαιρική ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων. Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος σήκωσε μεγάλο βάρος στις συζητήσεις με την τρόικα, τον ενημερώνει συνεχώς μετά από τα «κανάλια» ενημέρωσης που έχει στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, με στοιχεία τον τροφοδοτεί και ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ στις αναλύσεις που γίνονται επί των οικονομικών θεμάτων της διαπραγμάτευσης βαρύνουσα γνώμη έχει και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις με την τρόικα την περίοδο πρωθυπουργίας Σαμαρά.
Παρά τη σημαία της εθνικής συνεννόησης που υψώνει και ενισχύουν συνεχώς και στελέχη της ΝΔ, έχει θέσει και το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, είτε με συμφωνία είτε χωρίς, θέλοντας να προλάβει και έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά του κ. Τσίπρα.
Ο ίδιος θα συνεχίσει τις ομιλίες του ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο των προσυνδιασκέψεων του κόμματος (σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη ομιλία στην Καστοριά), ενώ ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος δουλεύει για τη διεξαγωγή, εκτός εκλογικού απροόπτου, της Εθνικής Συνδιάσκεψης το τριήμερο 10-12 Ιουλίου.
Στο πλαίσιο του «χτισίματος» της επόμενης μέρας της ΝΔ, λαμβάνεται υπόψη η εκλογική ανάλυση που έχει γίνει στο εσωτερικό του κόμματος για τις εκλογές του 2015 (τμήμα της σχετικής ανάλυσης παρατίθεται σε παρακείμενο ρεπορτάζ του «Βήματος»). Κεντρικό οδηγό αποτελεί η ανάγκη για σύνδεση των θέσεων της ΝΔ με επίκαιρα αιτήματα κοινωνικών ομάδων. Και αυτό διότι, όπως λένε, οι ψηφοφόροι απεχθάνονται τις κοινωνικές δομές, ταυτίζονται κυρίως με θέσεις ή πολιτικές, απαγκιστρώθηκαν από τις ιδεολογίες, υπάρχουν μεγάλη κινητικότητα και συγκυριακή ψήφος, η οποία στις τελευταίες εκλογές έγινε με βάση το θυμικό.
Εσωκομματική νηνεμία
Λόγω των εξελίξεων και της ρευστότητας που υπάρχει, οι δελφίνοι ανασκουμπώθηκαν, είναι εμφανής η διαφορετική στρατηγική τους, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, παρά την κριτική των «αντιφρονούντων», αισθάνεται πιο σταθερός.
Σημαντικό ρόλο για να υπάρξει εσωκομματική ηρεμία στην παρούσα φάση, αν και καταγράφονται σποραδικά πυρά κυρίως από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια, έχουν διαδραματίσει οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Δημήτρης Αβραμόπουλος που μιλάνε για τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Την ίδια στιγμή επαναδραστηριοποιούνται πολλά think tanks, με πιο σημαντική δράση αυτή του «Ρεύματος Σκέψης», με το οποίο έχει στενή σχέση ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και του Forum 2020 του Νίκου Καραχάλιου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ