• Αναζήτηση
 • Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

  Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Η επιλογή της κυβέρνησης, ωστόσο, να το εισάγει προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Δεκτό κατά πλειοψηφία και με ευρεία συναίνεση επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο διορθώνονται στρεβλώσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

  Το νομοσχέδιο ψηφίσαν θετικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι, ενώ «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. Απών η Χρυσή Αυγή.

  Η επιλογή της κυβέρνησης, ωστόσο, να το εισάγει προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

  Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η ΧΑ επιφυλάχθηκε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

  Η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, για μεγάλη καθυστέρηση κατάθεσης του νομοσχεδίου, παραδέχθηκε πως «είναι απαράδεκτο ότι φτάσαμε καθυστερημένα και με ανοιχτές φορολογικές δηλώσεις», όμως, τόνισε, πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, για την άρση (έστω και την ύστατη ώρα) «ακραίων αδικιών του φορολογικού συστήματος».

  Η ίδια δήλωσε ικανοποιημένη για το γεγονός ότι έρχονται βελτιωτικές ρυθμίσεις οι οποίες ήταν στον κυβερνητικό προγραμματισμό την επόμενη χρονιά, επικαλούμενη ως τέτοια παραδείγματα τις βελτιωτικές διατάξεις για:

  • την απαλλαγή των αγροτών από την υποχρέωση καταβολής φόρου για δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων και
  • την φορολογική ελάφρυνση σε περιστασιακώς και ευκαιριακώς απασχολούμενους, οι οποίοι δεν έκαναν έναρξη εργασιών και δεν τηρούν βιβλία.

  Επιπροσθέτως, η κ. Βαλαβάνη, εξήγησε πως επέρχονται αλλαγές μόνον σε ακραίες περιπτώσεις του φορολογικού συστήματος, αιτιολογώντας πως αν άλλαζε ο πυρήνας θα κατέρρεε το σύστημα και δεν θα εισέρρεαν έσοδα, αν από την άλλη πλευρά δεν θίγονταν οι ακραίες περιπτώσεις «θα τσακίζονταν ο κόσμος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

  Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι και η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισαν τις θετικές ρυθμίσεις, επέκριναν την κυβέρνηση για την κατ’ εξακολούθηση εισαγωγή νομοθετημάτων με τον τρόπο, τον οποίο ως αντιπολίτευση κατήγγειλε με δριμύτητα και παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές της δεσμεύσεις.

  Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, της ΧΑ Γιώργος Γαλέος, του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής και του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη νομοθετική τακτική και υπενθύμισαν τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευσης, όταν επιλεγόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση νομοθετικές διαδικασίες «εξπρές».

  Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής καταλόγισε, επίσης, προχειρότητα εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύοντας το «κενό» παράρτημα της «έκθεσης συνεπειών» του νομοσχεδίου.

  Θεωρώ ότι καλώς φωνάζαμε για τα κατεπείγοντα που έρχονταν σε «τούβλα» 1.000 σελίδων. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι έξι άρθρων. Κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά υπάρχει διαφορά από το παρελθόν, είπε από την πλευρά της η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

  Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου και ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, υποστήριξαν την αναγκαιότητα κατεπείγουσας ρύθμισης των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο νομοθέτημα, επικαλούμενοι και τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αιτιολόγησε σχετικώς:

  «Είμαστε αναγκασμένοι να το φέρουμε ως κατεπείγον, δεν έχουμε χούι όπως οι προηγούμενοι», δεσμευόμενος πως «αν καταλήξουμε σε συμφωνία θα αλλάξει ο τρόπος νομοθέτησης».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk