Στροφοδίνες και απουσίες
Μπορεί ο Βίκος Ναχμίας να μην πρόλαβε να δει την παράσταση που ετοίμαζε (πέθανε την 1η Ιουνίου), οι «Στροφοδίνες» του όμως θα παιχθούν κανονικά, σε δική του σκηνοθεσία και διδασκαλία. Αλλωστε ο ίδιος ασχολήθηκε όσο λίγοι με τους στροβιλισμούς ακολουθώντας την τεχνική της περιδίνησης των δερβίσηδων του τάγματος των Μεβλεβί, χωρίς το βαρύ τυπικό των τελετών τους. Και έτσι έφτιαξε τον δικό του τρόπο έκφρασης. Εντεκα στροβιλιστές, στίχοι του Ρουμί, βίντεο και μουσικές της σούφικης παράδοσης μαζί με καινούργιες του Λάμπρου Πηγούνη συνθέτουν τη σκηνική πράξη που εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Από τις 20 ως τις 22 Ιουνίου, στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260, στις 21.00. Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Φαρμάκης, εικόνα: Σωκράτης Σωκράτους, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας.

όπερα

Η «Τόσκα» στο Ηρώδειο

Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, η «Τόσκα» του Πουτσίνι, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Αργεντινού Ούγκο ντε Ανα. Η εν λόγω παραγωγή πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Στον ρόλο του τίτλου εμφανίζονται σε διπλή διανομή οι υψίφωνοι Δήμητρα Θεοδοσίου και Τσέλια Κοστέα. Παραστάσεις στις 14, 16, 17 και 18 Ιουνίου, στις 21.00.
θέατρο

«Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας»

Ο Γιάννης Μόσχος επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας» που πραγματεύεται την αδυναμία των ανθρώπων να κατανοήσουν και να συμφιλιωθούν με τη μόνη βεβαιότητα, τον θάνατο. Πρόκειται για μια σύνθεση βασισμένη σε διηγήματα του Τσέχοφ. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος, κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου, μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου, σκηνικά – κοστούμια: Τίνα Τζόκα, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, video art: Μάνος Αρβανιτάκης. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου και Λυδία Φωτοπούλου. Παραστάσεις στην Πειραιώς 260, Κτίριο Ε, στις 14 και 15 Ιουνίου (στις 21.00) και στις 16/6 (23.00).
Η «Σόνια» έρχεται από τη Λετονία

Τη «Σόνια» της Tατιάνα Τόλσταγια (Τολστόι) παρουσιάζει το Νέο Θέατρο της Ρίγας σε σκηνοθεσία του Λετονού Αλβις Χερμάνις, που το διευθύνει κιόλας. Το έργο τοποθετείται στο Λένινγκραντ, σε έναν εσωτερικό χώρο με ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’40. Ενας άντρας ηθοποιός ερμηνεύει μοναδικά τη μοναχική Σόνια που φτιάχνει γλυκά και ασχολείται με τα φυτά της υπομένοντας τα βάρη της ύπαρξης και αναμένοντας τη λύση ή τη σωτηρία της ψυχής της. Στα ρωσικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Από τις 16 ως τις 18 Ιουνίου, στο Κτίριο Η της Πειραιώς 260 (21.00).
«Το τάβλι» στην Ακαδημία Πλάτωνος

Σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου παίζεται «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, στην αυλή του θεάτρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Βοτανικό. Παίζουν ο Σαμουήλ Ακίνολα και ο Στέφανος Μουαγκιέ. Παραστάσεις από Πέμπτη ως Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 20.00.
Η «Νεράιδα» ξανά στη Λίμνη

Από αύριο, Δευτέρα, ξεκινούν οι παραστάσεις της «Νεράιδας» στη Λίμνη της Βουλιαγμένης από την ομάδα «naan» σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα. Είναι βασισμένη στο έργο του Ζαν Ζιροντού «Οντίν – Νεράιδα», που γράφτηκε το 1938. Η διασκευή του κειμένου είναι της Ζέτης Φίτσιου και είναι βασισμένη στο κείμενο της Μαρίας Κυριάκη. Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης, μουσική: Αλέξανδρος Χρηστάρας και Μιχάλης Νιβολιανίτης (DNA), σχεδιασμός κοστουμιών: Νίκος Χαρλαύτης. Παίζουν: Κατερίνα Νικολοπούλου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Δημήτρης Γεωργαλάς, Ρομάνα Λόμπατς, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Κορίνα Θεοδωρίδου, Ελενα Χαραλαμπούδη. Χορεύουν: Σταυριάνα Γαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδη, Ελενα Κέκκου. Παραστάσεις: από Δευτέρα ως Πέμπτη (21.15).
Η «Ηλέκτρα» στο Badminton

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσιάζεται στο θέατρο Badminton, στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη. Σκηνογραφία: Γιώργος Πάτσας. Με τη Μαρίνα Ασλάνογλου στον ρόλο της Ηλέκτρας. Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Γιάννης Βόγλης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Ψυχογιός, Αγγελος Μπούρας, Νίκος Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου. Συμμετέχει 15μελής γυναικείος Χορός. Από Δευτέρα ως και Σάββατο στις 20.30. Ως τις 26.9.2015. Με υπέρτιτλους σε ξένες γλώσσες.
Αυλαία για τους Καραμαζόφ

Ολοκληρώνεται απόψε η παράσταση «Αδελφοί Καραμαζόφ» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν. Το μνημειώδες μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, διασκευή του Διονύση Καψάλη και πρωτότυπη μουσική της Μόνικας. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Aντίνοος Αλμπάνης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Λένα Παπαληγούρα, Βασιλική Τρουφάκου, Αινείας Τσαμάτης. Στις 20.30.
μουσική
Με αφετηρία τον Μπαχ…

Οι σουίτες του Μπαχ για σόλο βιολοντσέλο αποτέλεσαν το έναυσμα για τον διακεκριμένο έλληνα τσελίστα της Διασποράς Δήμο Γκουνταρούλη να συνεργαστεί με τον βραζιλιάνο χορευτή και χορογράφο Ισμαέλ Ιβο. Το μουσικό δρώμενο «Λόγος – Διάλογος» αναδεικνύει την πολυφωνική διάσταση ενός φύσει μονοφωνικού οργάνου ανασύροντας ταυτόχρονα στην επιφάνεια από την πιο σκοτεινή σουίτα του Μπαχ, την Πέμπτη, το πάσχον σώμα ως άλλον συμβολισμό των παθών του ανθρώπου. Απόψε, Κυριακή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», στις 21.00.
χορός

«Πενθεσίλειες» στην Πειραιώς

Την παράσταση «Πενθεσίλειες» παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών η χορογράφος Κατρίν Ντιβερές. Με αφετηρία τον μύθο των Αμαζόνων επιχειρεί μια ιστορική ανασκόπηση της γυναικείας ταυτότητας. Στις 14/6, στην Πειραιώς 260.
εκθέσεις

Φωτογραφίες στο Φεστιβάλ

Η φωτογραφική ενότητα του Βασίλη Βρεττού «Mise en abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό» αναφέρεται σε «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» γνωστών και αγνώστων ηρώων. Σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για τον φακό αποδομώντας και επαναδομώντας τη συμβατή τους ταυτότητα και ενθέτοντας στην εικόνα τα αντικείμενα-υποκείμενα που επιθυμούν να τους περιβάλλουν. Επιμέλεια: Ιρις Κριτικού. Στους χώρους του Φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260 (ως τις 31.7.2015). Ωρες λειτουργίας: 19.00-23.00. Είσοδος δωρεάν.
Η Σαμοθράκη στην Αθήνα

Η περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» εγκαινιάζεται στις 20/6 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ