Οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, που τρώνε τουλάχιστον δέκα έως 15 γραμμάρια καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς καθημερινά, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες παθήσεις, επιβεβαιώνει μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών δεν ισχύει στην περίπτωση του φιστικοβούτυρου.

Η μελέτη

Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Πιτ βαν ντεν Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, αξιολόγησε στοιχεία από περίπου 120.000 άτομα ηλικίας 55 έως 69 ετών. H μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε συστηματικά ξηρούς καρπούς, έχουν μειωμένη κατά 23% πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση των ξηρών καρπών φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης αναπνευστικών παθήσεων (39%), νευροεκφυλιστικών νόσων (45%) και διαβήτη (30%), καθώς επίσης, σε μικρότερο βαθμό, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Παλαιότερες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει την ευεργετική επίδραση των ξηρών καρπών σε ό,τι αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη είναι ευρύτερα για την υγεία.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι παρατηρείται σημαντικά μειωμένη θνησιμότητα, όταν η κατανάλωση των ξηρών καρπών δεν ξεπερνά τα 15 γραμμάρια (σ.σ. περίπου μισή χούφτα). Πάντως, όταν η κατανάλωσή τους αυξάνεται, δεν υπάρχει ανάλογη μείωση της θνησιμότητας», δήλωσε ο βαν ντεν Μπραντ.

Τα καρύδια και γενικά οι ξηροί καρποί περιέχουν διάφορες ουσίες, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλά βιοδραστικά συστατικά, που πιθανώς συνεισφέρουν στη μείωση της θνησιμότητας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «International Journal of Epidemiology».

Newsroom ΔΟΛ