Ψηφίζουν από το πρωί οι δάσκαλοι για την επιλογή εκείνων που θεωρούν καταλληλότερους για τη θέση του διευθυντή των δημοτικών σχολείων της χώρας. Το κλίμα μέχρι αυτή την στιγμή είναι ήρεμο, ενώ πολλές είναι οι περιοχές όπου υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος για τη θέση διευθυντή στην περιοχή του.
Μικροπροβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε πολλά σχολεία, κυρίως με τους πίνακες των εκλογέων, κάτι που οι εκπρόσωποι των δασκάλων αποδίδουν σε προχειρότητα της διαδικασίας.
«Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη βιασύνη. Ηταν αυτό το πρόβλημα της παιδείας σήμερα; Το να εκλέγονται οι διευθυντές τους από τους εκπαιδευτικούς;» αναρωτιέται μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Θαν. Κικίνης.
«Πρώτη φορά γίνεται αυτή η διαδικασία τα σχολεία, είναι φυσικό να υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα. Αυτή την στιγμή εάν υποβάλουμε στο υπουργείο Παιδείας ένα τυπικό ερώτημα προς επίλυση σε σχέση με την διαδικασία, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να απαντήσει» προσθέτει ο κ. Κικίνης. «Εμείς σταθήκαμε από την αρχή κριτικοί σ’ αυτή την διαδικασία γιατί δεν την θεωρούμε προτεραιότητα για την παιδεία» καταλήγει.
Για να θεωρηθεί έγκυρη η ψηφοφορία απαιτείται αυξημένο ποσοστό συμμετοχής (65%), ενώ υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 20% αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας.
Το ποσοστό ψήφων καθενός, επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων, ανάγεται σε ποσοστό επί των 12 µορίων που µπορεί να λάβει κατά ανώτατο όριο από τη διαδικασία των εκλογών. Αυτά αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της μοριοδότησης (τα άλλα προέρχονται από προσόντα όπως σπουδές, ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία κ.λπ.) που είναι 37 μόρια για την πρωτοβάθμια και 35 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η οκταετής διδακτική προϋπηρεσία καθώς κύριο κριτήριο φαίνεται ότι είναι η … αρχαιότητα.
Η ψηφοφορία είναι μυστική. Σε αυτήν δικαίωμα ψήφου έχουν οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, μόνιμοι και αναπληρωτές.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Ιουνίου για την επιλογή διευθυντών σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας.