Δεν κρίνονται ανησυχητικές καθώς δεν ξεπέρασαν τα επιτρεπόμενα όρια στο κέντρο της Αθήνας οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διενήργησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατόπιν εντολής της Περιφερειάρχη Αττικής.

Από τις ενδεικτικές μετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μm στην περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου (-100-400μ. ) και στα σημεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέμου καταγράφηκαν στιγμιαίες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων κατά πολύ μεγαλύτερες από τιμές που ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.

Από το Αστεροσκοπείο επισημαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις σε σημεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεμο, οι ρύποι ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιμές αναφοράς. Ωστόσο σε περιοχές της δυτικής Αττικής, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπήρξε μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις.

Για τις μετρήσεις και άλλων δεικτών της ρύπανσης που προκλήθηκε από την καύση των αποβλήτων
της εγκατάστασης, το Αστεροσκοπείο θα μελετήσει περαιτέρω τις δειγματοληψίες που έκανε οι όποιες συνδυαστικά με τις μετρήσεις του «Δημόκριτου» στον οποίο επίσης απευθύνθηκε η Περιφέρεια θα συμβάλουν στην πληρέστερη διάγνωση και ενημέρωση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις τοξικών ουσιών, όπως διοξίνες και φουράνια.