Επιστήμονες στη Βρετανία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν πάνω σε οκτώ απολιθωμένα οστά, από διαφορετικούς δεινοσαύρους ηλικίας 75 εκατ. ετών, απομεινάρια ερυθροκυττάρων, καθώς και κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί το βασικό συστατικό στους συνδετικούς ιστούς των ζώων. Η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες ότι κάτι ανάλογο μπορεί να βρεθεί και σε άλλα απολιθώματα. Οπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει νέους δρόμους στη μελέτη των δεινοσαύρων και στην αποκάλυψη πολλών μυστικών τους.


Η ανακάλυψη

Ερευνητές, με επικεφαλής τη Σουζάνα Μέιντμεντ και τον Σέρτζιο Μπερτάτσο του Imperial College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν σύγχρονα τρισδιάστατα ηλεκτρονικά μικροσκόπια, που αποκάλυψαν τα μοριακά ίχνη της μη απολιθωμένης οργανικής ύλης πάνω στα απολιθώματα.

Αν και έχουν βρεθεί ξανά στο παρελθόν τέτοια οργανικά απομεινάρια πάνω σε σπάνια απολιθώματα καλοδιατηρημένων οστών, τώρα είναι η πρώτη φορά που η ανακάλυψη γίνεται σε κοινά απολιθώματα, που μάλιστα βρίσκονται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, σε βαθμό που δεν είναι σαφές από ποιο ακριβώς ζώο προέρχονταν. Όλα τα απολιθώματα είχαν βρεθεί στον Καναδά και διατηρούνταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου για πάνω από έναν αιώνα, ώσπου ήλθε η στιγμή να αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Όπως είπε ο Μπερτάτσο, μετά τη νέα ανακάλυψη, «η πιθανότητα να βρούμε οργανική ύλη σε απολιθώματα, είναι πια πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, τουλάχιστον στη μικροσκοπική κλίμακα».

Αντέχουν

Εδώ και καιρό, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα μόρια των πρωτεϊνών δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν συμβαίνει τελικά, σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις. Πάντως θα χρειασθούν περαιτέρω αναλύσεις για να επιβεβαιώσουν ότι όντως πρόκειται για ερυθρά αιμοσφαίρια και κολλαγόνο.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications » μπορεί να φωτίσει, μεταξύ άλλων, το κατά πόσο οι δεινόσαυροι ήταν θερμόαιμοι (με ταχύτερο μεταβολισμό) ή ψυχρόαιμοι. Μερικοί μάλιστα τολμηροί δεν αποκλείουν ότι κάποια στιγμή θα είναι δυνατόν να ανακαλυφθεί και DNA δεινοσαύρων, γεγονός που θα ανοίξει τη συζήτηση για το αν υπάρχει δυνατότητα κλωνοποίησής τους.

Δείτε σχετικά: Τι αίμα έρεε στους δεινοσαύρους;

Νέα σημαντική ανακάλυψη

Παγκόσμιο επίκεντρο της Παλαιοντολογίας είναι αυτές τις ώρες η Βρετανία αφού ταυτόχρονα με την ανακάλυψη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του κολλαγόνου δεινοσαύρων στο Λονδίνο, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ, του Πόρτσμουθ και του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρου που ζούσε πριν από 200 εκ. έτη στην Ουαλία.

Οι ερευνητές μελέτησαν απολιθώματα που ανακάλυψαν πέρυσι δύο κυνηγοί απολιθωμάτων στην παραλία Λάβερνοκ. Διαπίστωσαν ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα σαρκοφάγο θηρόποδο κοντινό συγγενή του Τυραννόσαυρου ρεξ. Η ανακάλυψη κρίνεται ως άκρως αξιόλογη για πολλούς λόγους. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα είδη δεινοσαύρων που εμφανίστηκαν στη Γη, γεγονός που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό αφού φωτίζει την ιστορία και την εξέλιξη τους. Είναι το πρώτο σαρκοφάγο θηρόποδο που εντοπίζεται στην Ουαλία, γεγονός που επίσης θα προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη της οικογένειας των θηρόποδων δεινοσαύρων.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του σαρκοφάγου δεινοσαύρου που ζούσε πριν 200 εκ. έτη στην Ουαλία