Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να υπάρχει τεράστια αδικία όταν μιλάμε για περικοπές στους συνταξιούχους. Ως «συνταξιούχο» φανταζόμαστε έναν ασπρομάλλη κυριούλη που εργάστηκε μια ζωή και τώρα, αποτραβηγμένος από τις εντάσεις, ζει ήρεμα όπως όλοι οι ηλικιωμένοι. Με αυτήν την εικόνα στο μυαλό μας λέμε «μπράβο» στους 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έστειλαν επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη ζητώντας «την μη εφαρμογή των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων, που προβλέπουν νέες μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων».
Στην πραγματικότητα οι συνταξιούχοι δεν είναι ούτε κυριούληδες ούτε καν υπερήλικες. Οι έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη προκλητικά νέοι. Το 2016 ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης ορίζεται στα 56,3 έτη, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Μέσος όρος. Υπάρχουν και νεότεροι. Υπάρχουν θεμελιωμένα δικαιώματα. Υπάρχουν σφριγηλοί, υγιείς, ικανοί εργαζόμενοι, σαρανταπεντάρηδες, που εισπράττουν συντάξεις.
Το ακραίο πλην όμως αληθινό παράδειγμα: πιλότος ελικοπτέρων στο στρατό. Με 18 χρόνια δουλειάς, παίρνει πλήρη σύνταξη από την ηλικία των 38 ετών καθώς για ανεξήγητο λόγο κάθε χρόνος εργασίας υπολογιζόταν για δυο συντάξιμα χρόνια. Καθώς οι Ελληνες ζουν περίπου ως τα 78, ο εν λόγω πιλότος θα εισπράττει σύνταξη επί 40 χρόνια και θα έχει δουλέψει για λιγότερα από 20. Εν τω μεταξύ η εναλλακτική ιδέα, δηλαδή να κάνει δουλειά γραφείου στο στρατό μετά την ιπτάμενη θητεία, δεν υπήρξε ποτέ ως σχέδιο. Είπαμε. Υπάρχουν δικαιώματα.
Πολλά ακραία παραδείγματα υπάρχουν στη χώρα όπου εν μέσω κρίσης συνεχιζόταν η συζήτηση για συντάξεις με 15 χρόνια εργασίας και μάλιστα υπήρχε τρόπος εξαγοράς ενσήμων οπότε από τα 15 χρόνια τα 3 μπορούσαν να είναι πλασματικά. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δίνει αγώνα για τα 15 χρόνια που θα γίνουν 20 χρόνια για ορισμένους. Είναι κι αυτό μια κόκκινη γραμμή.
Χρειάζεται λοιπόν μια αποσαφήνιση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: αυτούς υπερασπίζονται; Τους νεότατους, υγιείς, αρτιμελείς συνταξιούχους τους οποίους θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές. Οσοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν θεμελιώσει δικαιώματα θα βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 67 ετών ή με μίνιμουμ 40 χρόνια εργασίας.
Χρειάζεται μια ακόμη αποσαφήνιση από τους 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς που φλέγονται από αίσθημα δικαιοσύνης. Να εξηγήσουν γιατί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να δουλεύουν τρία ή τέσσερα χρόνια παραπάνω από αυτούς του δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης θα αλλάξουν οι μέσοι όροι ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά. Ξεκινούν το 2016 από τα 60,4 (ιδιωτικό) και 56,3 (δημόσιο) χρόνια και καταλήγουν το 2040 στα 67 και 64,4 χρόνια αντίστοιχα. Γιατί αυτή η απόκλιση;
Υπάρχουν κι άλλα δεδομένα. Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πληρώνουν πολύ μεγαλύτερες εισφορές από τους δημοσίους υπαλλήλου και αυτό γίνεται πολύ έντονο στους μεγάλους μισθούς. Η διαφορά προσδιορίζεται κάπου στο 40%. Η αδικία υπάρχει και στα επιδόματα, τα οποία στον δημόσιο τομέα συχνά απαλλάσσονται από εισφορές.
Αναμένουμε λοιπόν διευκρινήσεις. Ποιους συνταξιούχους υπερασπίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτούς που δούλεψαν στ’ αλήθεια ή εκείνους που ξύνονται και περιμένουν από τους άλλους να δουλεύουν;