Μεγάλη στρατιωτική βάση στα χέρια των σύρων ανταρτών

Μία πολύ σημαντική στρατιωτική βάση στη Νότια Συρία κατέλαβαν την Τρίτη σύροι αντάρτες, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ μετά τις πρόσφατες απώλειές του σε άλλα μέρη της χώρας.

Μία πολύ σημαντική στρατιωτική βάση στη Νότια Συρία κατέλαβαν την Τρίτη σύροι αντάρτες, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ μετά τις πρόσφατες απώλειές του σε άλλα μέρη της χώρας.

«Ανακοινώνουμε την απελευθέρωση της βάσης “52η Ταξιαρχία”», δήλωσε ο Ισαμ αλ Ρέγες, εκπρόσωπος του «Νοτίου Μετώπου», το οποίο αποτελεί έναν συνασπισμό ανταρτικών οργανώσεων. Πρόκειται για βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντεράα και κοντά στη μεθόριο με την Ιορδανία. Την είδηση ανακοίνωσε στη συνέχεια και ο Μπασάρ αλ Ζούμπι, έτερο ηγετικό στέλεχος του συνασπισμού.

Η νότια περιοχή της Συρίας, που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με την Ιορδανία και το Ισραήλ, περιλαμβάνεται στις περιοχές στις οποίες οι αντάρτες έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες επί των δυνάμεων του Ασαντ τους τελευταίους τρεις μήνες, κυρίως μετά την κατάληψη του μεθοριακού περάσματος με την Ιορδανία, Νασίμπ, την 1η Απριλίου.

Η περιοχή αυτή, η οποία είναι σημαντική λόγω της εγγύτητάς της με τη Δαμασκό, είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα προπύργια των μετριοπαθών ανταρτών, οι οποίοι έχουν εκλείψει σε άλλα μέρη της Συρίας όπου έχουν επικρατήσει τζιχαντιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νούσρα, η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα. Προηγούμενες προσπάθειες των μετριοπαθών ανταρτών για την κατάληψη της συγκεκριμένης βάσης είχαν αποτύχει.

«Είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βάση των κυβερνητικών δυνάμεων στον Νότο», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Σάμπερ Σάφαρ, πρώην συνταγματάρχης του συριακού στρατού, η ομάδα των ανταρτών της οποίας ηγείται βρίσκεται μεταξύ αυτών που εξαπέλυσαν την επίθεση στην βάση.

Σύροι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση για την κατάληψη της «52ης Ταξιαρχίας». Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ωστόσο είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο στρατός απέκρουσε την προσπάθεια μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» να διεισδύσει σε μια στρατιωτική θέση στην περιοχή. Η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει εξάλλου ότι η πολεμική αεροπορία πραγματοποιούσε επιδρομές στην περιοχή.

Περισσότεροι από 230.000 νεκροί ο απολογισμός του εμφυλίου

Καθώς η συριακή σύγκρουση εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο της, ένας νέος απολογισμός του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για περισσότερους από 230.000 νεκρούς – ανάμεσά τους σχεδόν 11.500 παιδιά – από την έναρξη του εμφυλίου.

«Εχουμε καταμετρήσει 230.618 θανάτους από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ τον Μάρτιο του 2011», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των νεκρών στις τάξεις των αμάχων ανέρχεται σε «69.494, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 11.493 παιδιά».

Στον απολογισμό αυτόν περιλαμβάνονται επίσης 41.116 σύροι αντάρτες, λιποτάκτες και τζιχαντιστές, όπως και κούρδοι ένοπλοι που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη σύγκρουση.
Μεταξύ των ξένων ενόπλων που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους τζιχαντιστές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 31.247, προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Από την πλευρά των κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 49.106 στρατιώτες, 32.533 πολιτοφύλακες των Δυνάμεων Εθνικής Αμυνας, 838 μέλη της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και 3.093 σιίτες πολιτοφύλακες από άλλες χώρες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο έχει καταμετρήσει επίσης 3.191 νεκρούς αγνώστων στοιχείων.
Σε αυτόν τον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από 30.000 αγνοούμενοι: περίπου 20.000 που βρίσκονται στις φυλακές των συριακών αρχών, 9.000 μέλη των δυνάμεων που είναι πιστές στους αντάρτες και περισσότεροι από 4.000 που έχουν απαχθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπογραμμίζει ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος από τις 230.000 που έχει υπολογίσει.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk