Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας είχε αφορμή μήνυση που κατέθεσε για τη μεγάλη φωτιά η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας, η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών με την εντολή να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς «που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρία ανακύκλωσης».

Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιων προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το περιστατικό.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης την περιοχή όπου ακόμη σιγοκαίει η πυρκαγιά, θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 ευρεία σύσκεψη στο κτίριο του υπουργείου στη Μεσογείων. Σε αυτή θα συμμετέχει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για θέματα περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, η Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, στελέχη των δήμων της περιοχής καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εκτιμά ότι «η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμένης δράσης όλων των φορέων της Πολιτείας».

‘Ηδη έχει προχωρήσει στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Επίσης έχει καταβάλει πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα, ενώ έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες.

Το θέμα θα συζητηθεί ως έκτακτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, 11ης Ιουνίου.