Μικτή είναι η εικόνα των διεθνών αφίξεων στο πεντάμηνο, καθώς παρά την καλή πορεία της Αθήνας, δύο κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, Ηράκλειο και Ρόδος, παρουσιάζουν κάμψη, ενώ σε αρκετούς η αύξηση περιορίζεται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το διάστημα Ιανουαρίου –Μαΐου 2015 καταγράφεται αύξηση 10,5% στις διεθνείς αφίξεις, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Η αύξηση όμως οφείλεται αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη σημαντική αύξηση της κίνησης των αεροδρομίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με ποσοστά 25,9% και 9,7% αντίστοιχα. Εξάλλου, χωρίς το ποσοστό της Αθήνας οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Απρίλιο ενισχύθηκαν μόλις κατά 3,4%.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρείται στο πεντάμηνο μικρή πτώση αφίξεων στους προορισμούς του Ηρακλείου Κρήτης και της Ρόδου, με ποσοστά 3,6% και 2,8% αντίστοιχα. Οριακή μείωση (0,2%) είχε η Σάμος. Από την άλλη, οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος συνεχίζουν τη θετική πορεία, ενώ το Ιόνιο παραμένει σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Πιο αναλυτικά, στο πεντάμηνο αύξηση παρουσιάζουν οι αφίξεις στον Αραξο (212,3%), στη Σαντορίνη (27,1%), στην Καλαμάτα (20,4%), στη Μύκονο (14,5%), στη Σκιάθο (11,2%), στη Μυτιλήνη (4,9%), στην Καβάλα (3,4%), στην Κάρπαθο (3,3%), στο Ακτιο (2,7%), στην Κέρκυρα (2,7%), στα Χανιά (2,4%), στη Ζάκυνθο (1,9%), στην Κεφαλονιά (1,4%) και στην Κω (1%).
Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΤΕ παραμένει επιφυλακτικός για το σύνολο του έτους, εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα ότι με θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και την παραμονή του ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου (διαμονή και εστίαση) σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ο ελληνικός τουρισμός θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την ελληνική οικονομία και να επιτύχει τόσο τους φετινούς όσο και τους στόχους των επόμενων ετών.