Κυβέρνηση συνασπισμού ή μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι τα πιο πιθανά σενάρια μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία.

Το κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από το 41%. Ετσι αναμένεται να έχει 250- 260 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι δεν είναι αρκετοί για να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP θριάμβευσε, περνώντας το κατώφλι εισόδου στη Βουλή με άνω του 12%. Το κύριο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό- CHP) έλαβε περίπου 25%, ενώ οι εθνικιστές Γκρίζοι Λύκοι (ΜΗΡ) συγκέντρωσαν 17% των ψήφων.

Με βάση τις πρόσφατες προεκλογικές δεσμεύσεις τους, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είναι πρόθυμο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΑΚΡ, το οποίο κατηγορούν συνεχώς για διαφθορά, αυταρχική διακυβέρνηση και ρητορική μίσους προς την αντιπολίτευση.

Για να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση αυτοδυναμίας, ένα κόμμα πρέπει να έχει τουλάχιστον 276 βουλευτές, την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 550 εδρών.

Είναι πολύ απίθανο το φιλοκουρδικό HDP και το εθνικιστικό ΜΗΡ να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό μαζί. Για τους εθνικιστές, το HDP είναι ανάθεμα, ως κόμμα που συνδέεται στενά με το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

Η μόνη δυνατότητα ενός κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων – του AKP και του CHP, η οποία είναι επίσης ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο.

Αλλά παρά το γεγονός ότι και οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε έναν συνασπισμό, η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

Παρά τη σκληρή ρητορική της αντιπολίτευσης, το CHP και το MHP θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με το ΑΚΡ για έναν συνασπισμό, με αντάλλαγμα κάποια σημαντικά οφέλη που θα κερδίσουν από την συγκυβέρνηση.

Ομοίως, το φιλοκουρδικό HDP θα μπορούσε να αποφασίσει να σχηματίσει συνασπισμό με το κυβερνών κόμμα, αν το ΑΚΡ συμφωνήσει να παραχωρήσει αυτονομία στους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σε αντάλλαγμα, το HDP θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να αποκτήσει ο Ερντογάν την υπερ-προεδρία που ονειρεύεται.

Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές, Τούρκοι και ξένοι, εκτιμούν ότι η όποια κυβέρνηση συνασπισμού που μπορεί να σχηματίσει το AKP με το CHP ή με το MHP θα είναι βραχύβια. Και βλέπουν πολύ πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.