Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει εάν θα επιβάλει συλλογική ευθύνη στους βουλευτές του οι οποίοι θα ξεκινήσουν εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον τη Δευτέρα διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να εξαναγκάζει σε παραίτηση τους αντάρτες των Τόρις.

Οπως έγινες σαφές από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αυτό που απαιτεί στην παρούσα φάση ο Κάμερον από τους βουλευτές του είναι υπευθυνότητα κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για τη νέα σχέση με την ΕΕ. «Η θέση του πρωθυπουργού αφορά την περίοδο των διαπραγματεύσεων και όχι πέραν αυτών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, επιμένοντας ότι όσα γράφτηκαν στον Τύπο δεν ήταν παρά παρερμηνεία των λεγομένων του, κάτι το οποίο ο ίδιος ο Κάμερον αντιλήφθηκε πολύ αργότερα.

Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονταν στα σχόλια του Κάμερον την Κυριακή στη Βαυαρία, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της G7, σχετικά με το εάν έχει αποφασίσει να επιτρέψει στους βουλευτές του ψήφο κατά συνείδηση. «Εχω υπάρξει πολύ ξεκάθαρος. Εάν θέλετε να είστε μέρος της κυβέρνησης, πρέπει να στηρίξετε την οπτική ότι συμμετέχουμε σε μία άσκηση διαπραγμάτευσης, ότι θα έχουμε δημοψήφισμα και ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός

Ερωτηθείς εάν θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση όποιος από την κυβέρνηση διαφωνεί, ο Κάμερον απάντησε ότι «όλοι στην κυβέρνηση έχουν στηρίξει το πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στο μανιφέστο των Συντηρητικών».

Συνολικά 60 βουλευτές από το κόμμα του Κάμερον ξεκίνησαν την Κυριακή εκστρατεία ως νέα πολιτική ομάδα – η λεγόμενη «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (CfB) – η οποία θα υποστηρίζει το αίτημα του Κάμερον για μεταρρυθμίσεις και θα ζητεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ αν δεν επιτευχθούν αυτές.