Αν νομίζετε ότι το κάθισμα της τουαλέτας είναι το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού, ξανασκεφθείτε το. Σύμφωνα με μετρήσεις ειδικών, αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά και βρίσκονται στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή σε άλλα σημεία εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων φιλοξενούν αποικίες βακτηρίων που ξεπερνούν εκείνες της τουαλέτας ακόμη και κατά εκατοντάδες φορές.
Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι η βρύση της κουζίνας συγκεντρώνει πολλές φορές 44 φορές περισσότερα βακτήρια από εκείνα της τουαλέτας και ότι η οδοντόβουρτσα ενδεχομένως να «κουβαλάει» κατάλοιπα της… λεκάνης; Αν πάλι βγήκατε για φαγητό και πλύνατε μόλις τα χέρια σας με σκοπό να απολαύσετε το γεύμα σας, ίσως δεν ξέρετε ότι το μενού ενός εστιατορίου μπορεί να φιλοξενεί 100 φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα.


Μετάδοση σε χρόνο ρεκόρ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση ενός ιού εντός ενός κτιρίου, π.χ. σχολείου ή επιχείρησης, χρειάζεται μόλις μερικές ώρες και ότι μέσα σε μία ημέρα οι άνθρωποι που κουβαλούν βακτήρια στα χέρια τους τείνουν να τα μεταφέρουν, κατά μέσο όρο, στα χέρια 14 άλλων ατόμων. Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αδύνατο να απολυμαίνουμε κάθε αντικείμενο προτού το αγγίξουμε σε καθημερινή βάση, οι ίδιοι συνιστούν το συχνό πλύσιμο των χεριών –ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή μας στην τουαλέτα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε πολυσύχναστα μέρη, όπως π.χ. το σουπερμάρκετ κ.τ.λ. –προς περιορισμό της μετάδοσης επικίνδυνων βακτηρίων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο κρυολογήματος, γρίπης και άλλων νόσων.
Οπως υποστηρίζει η βρετανίδα ειδικός σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Ακερλι, από το Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, από μελέτες έχει φανεί ότι περίπου το 50% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους. «Είναι ο πιο εύκολος τρόπος μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων. Ακόμη και αν κάποιος νιώθει υγιής, δεν παύει να κουβαλάει βακτήρια επικίνδυνα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους γύρω του».

Μια χαλαρή βόλτα στο σουπερμάρκετ μάλιστα θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτη χιλιάδων βακτηρίων, αναφέρει η δρ Ακερλι. «Περίπου το 73% των κοτόπουλων που βρίσκονται εκεί είναι μολυσμένα με καμπυλοβακτήριο, το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης και πολλές φορές «μεταναστεύει» σε άλλες συσκευασίες προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια. Πιάνοντας το κοτόπουλο ή τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα βακτήρια αυτά καταλήγουν στα χέρια μας. Μπορούν ακόμη να μεταφερθούν στις λαβές των καροτσιών του σουπερμάρκετ ή στις σακούλες».
Για τον λόγο αυτόν, υπογραμμίζει η ειδικός, είναι σημαντικό να απολυμαίνονται οι επιφάνειες στις οποίες τοποθετούνται το κοτόπουλο και τα ωμά φρούτα και λαχανικά, είτε για τη φύλαξή τους είτε για την ετοιμασία τους πριν από το μαγείρεμά τους.

Καθημερινά αντικείμενα-«βόμβες» βακτηρίων

Αμερικανική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είχε δείξει ότι όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας μικροσωματίδια του ακάθαρτου νερού μπορεί να πεταχτούν σε απόσταση που αγγίζει ως και τα έξι μέτρα από το σημείο της λεκάνης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αν η οδοντόβουρτσά μας βρίσκεται σε αυτήν την ακτίνα ενδεχομένως να… μολυνθεί από βακτήρια της τουαλέτας. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης προτού τραβήξουμε το καζανάκι.
Η τσάντα, το αγαπημένο αξεσουάρ τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών (στην πιο ανδρική εκδοχή της), φιλοξενεί καθημερινά αντικείμενα από κινητό και ατζέντα ως προϊόντα μακιγιάζ, πορτοφόλι, κλειδιά κ.τ.λ. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των βακτηρίων που εντοπίζεται στο εσωτερικό μιας τσάντας είναι τριπλάσιος από εκείνον που εντοπίζεται στο κάθισμα της τουαλέτας, ενώ οι τσάντες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση ενδέχεται να κουβαλούν 10πλάσιο αριθμό βακτηρίων στο εσωτερικό τους. Το πιο βρώμικο σημείο τους ήταν οι λαβές, ενώ το κραγιόν το οποίο οι γυναίκες ανανέωναν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ερχόταν στη δεύτερη θέση βρωμιάς.
Οι οικονομικές δοσοληψίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, μια και τα χαρτονομίσματα αποτελούν όαση βακτηρίων καθώς αλλάζουν συχνά χέρια. Ούτε οι κάρτες ωστόσο αποτελούν αντιβακτηριακή λύση, καθώς και τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης πολλές φορές είναι καλυμμένα από βακτήρια. Πέρα από μετρητά λοιπόν, η κάθε ανάληψη έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά νέων βακτηρίων στην πιστωτική μας κάρτα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούμε σε ΑΤΜ «μαζεύουμε» στα δάχτυλά μας περί τα 5.000 βακτήρια.
«Παγίδες» βακτηρίων αποτελούν και τα κουμπιά του ασανσέρ. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο είχε δείξει ότι τα συγκεκριμένα κουμπιά «σφύζουν» από… βακτήρια τα οποία αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις αριθμό 40 φορές υψηλότερο από εκείνον που φιλοξενεί το κάθισμα της τουαλέτας. Ισως τελικά οι σκάλες να μην είναι και τόσο κακή ιδέα…

HeliosPlus