Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την αποπομπή Πανούση από την κυβέρνηση

Ευθείες βολές κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση εμπεριέχει το ψήφισμα που εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση

Ευθείες βολές κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση εμπεριέχει το ψήφισμα που εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Αν και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει θέμα Πανούση απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός πέρασε στην αντεπίθεση αφήνοντας αιχμές τόσο για τη Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος όσο και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Όλα ξεκίνησαν με το ψήφισμα που κοινοποίησε η Κεντρική Επιτροπή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Πανούσης επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί υπέρ του «κεκτημένου Δένδια», γεγονός που μεταφράζεται από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα μεγάλο πισωγύρισμα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα γενικότερα».

Επίσης, εκτενή αναφορά γίνεται και για τις παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντάς τες απαράδεκτες, αφού κινούνται εκτός των αρχών και των αξιών της Αριστεράς.

«Στην Αριστερά, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά θέμα αντικατάστασης του κ. Πανούση δεν απασχολεί την κυβέρνηση» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το επίμαχο κείμενο – ψήφισμα της νεολαίας, που άναψε την αντιπαράθεση, έχει ως εξής: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, από αναίτιες προσαγωγές νέων όπως στον πεζόδρομο Ικτίνου στη Θεσσαλονίκη, αναίτιες προσαγωγές διαδηλωτών, εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, επιθέσεις σε διαδηλωτές στις Σκουριές, στο Βόλο κ.α.

Το προηγούμενο διάστημα και ιδίως την περίοδο της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί στον αυταρχισμό κυβέρνησης και αστυνομίας, στο δόγμα “Νόμος και Τάξη” των χιλιάδων αναίτιων προσαγωγών και συλλήψεων, των τόνων χημικών σε διαδηλωτές, της ευθείας στοχοποίησης αγωνιστών κι αγωνιστριών, του φόβου και της τρομοκρατίας.

Γνωρίζουμε πως η αστυνομία, και δη οι κατασταλτικοί της μηχανισμοί, δρουν σε αρκετές περιπτώσεις ανεξέλεγκτα κι αυτόνομα από την πολιτική τους αρχή. Γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο θα γινόταν ακόμα και με μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως μία από τις μεγάλες μάχες που έχει να δώσει αυτή η κυβέρνηση είναι ακριβώς η μάχη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, τη διάλυση των ακροδεξιών/φασιστικών θυλάκων και για τον έλεγχο και την τιμωρία των αστυνομικών αυθαιρεσιών.

Θεωρούμε πως από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Πανούση, ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Στον αντίποδα, ο κ. Πανούσης επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί υπέρ του “κεκτημένου Δένδια”, κάτι το οποίο για εμάς αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το προοδευτικό και δημοκρατικό κίνημα γενικότερα.

Το δόγμα “Νόμος και Τάξη” υπήρξε πυρηνικό στοιχείο των κυβερνήσεων του μνημονίου και καταδικάστηκε πολιτικά στις τελευταίες εκλογές. Επιστροφή στο προηγούμενο πλαίσιο για εμάς δεν μπορεί να υπάρχει.

Πέραν αυτών, οι επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις μας γύρω από αυτά τα ζητήματα τους τελευταίους μήνες, παρεμβάσεις που είχαν ως στόχο να υπογραμμίσουν την άποψή μας κι όχι να επιδιώξουν την εκπαραθύρωση του κ. Πανούση, έγιναν δεκτές, από τη δική του πλευρά, ως ευθείες βολές εκ μέρους της “αριστεράς του τίποτα”. Θεωρούμε πως οι παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού, όπου με απαξιωτικό τρόπο καταφέρεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαράδεκτες και κινούνται εκτός των αρχών και των αξιών της Αριστεράς.

Το αποκορύφωμα αυτών υπήρξε η πρόσφατη δήλωσή του όπου βάζει στο ίδιο πλαίσιο, “συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ” μαζί με το οργανωμένο έγκλημα, σε ό,τι αφορά την επιδίωξη απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση.

Εκτιμούμε πλέον πως ο “κόμπος έφτασε στο χτένι”. Φαίνεται πως ο κ. Πανούσης δεν είναι διατεθειμένος πλέον να εξυπηρετήσει το πολιτικό σχέδιο που υπήρξε η βάση για την ανατροπή στις 25 Γενάρη κι ως εκ τούτου απαιτούμε την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή πολιτική συσπείρωση και λαϊκή διαθεσιμότητα προκειμένου να γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού για ρήξη με τη λιτότητα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το παρόν ψήφισμα δεν αποτελεί μομφή προς την κυβερνητική πολιτική, αλλά αφορά αποκλειστικά την ασκούμενη πολιτική από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού ΠροΠο κ. Πανούση».

Αντεπίθεση Πανούση

Στην αντεπίθεση πέρασε από τη Στυλίδα Φθιώτιδας, όπου βρίσκεται, ο κ. Πανούσης ο οποίος άφησε αιχμές και για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σακελλαρίδη.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε: «Είναι άλλο η γνώμη τους και άλλο η γνώση μου και πρέπει να δούμε ποιες είναι οι οριοθετικές γραμμές ανάμεσα στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία και στις διάφορες απόψεις περί της κατάληψης σε οποιονδήποτε χώρο και από οποιονδήποτε άνθρωπο. Αυτά όμως είναι κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι πολιτική Πανούση».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τόνισε: «Χαίρομαι για τη δήλωση του κ. Σακελλαρίδη ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης αλλά θα προτιμούσα να έχει συμπληρωθεί με το ότι εγώ αυτή τη στιγμή υπηρετώ την κυβερνητική πολιτική. Αν η κυβερνητική πολιτική είναι να μην μπαίνω στο Πανεπιστήμιο το οποίο έχουν καταλάβει διάφοροι τύποι ή να αφήνουμε στις Σκουριές να σκοτώνονται άνθρωποι επειδή η πολιτική τους έχει οδηγήσει σε αυτή τη σύγκρουση και όχι η Αστυνομία, λυπάμαι αλλά είμαι σε τελείως διαφορετικό κλίμα».

Και ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα συνταγματικό παράδοξο. Ότι απολογούμαι στην κυβέρνηση αντί να απολογούμαι στην αντιπολίτευση. Υπάρχει ένα χαριτωμένο. Με χτυπάνε και από τα δυο μέρη, γι’ αυτό μένω όρθιος. Και υπάρχει και ένα πρόβλημα. Ότι εγώ δεν έχω καταλάβει ποια είναι η διαφορά μας. Οφείλουν να μου πούνε ότι μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε ένα δημόσιο και ιδιωτικό χώρο και να κάνει ό,τι θέλει. Οφείλουν να μου πούνε ότι η αριστερή αστυνομία είναι αυτή που συλλαμβάνει μη αριστερούς. Οφείλουν να μου πούνε γιατί δεν καταλαβαίνω τι λένε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική