«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος, ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στην Βαυαρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε πως υπάρχει το αίσθημα του επείγοντος για την Ελλάδα, πως η Αθήνα πρέπει να είναι σοβαρή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, για να κλείσει η συμφωνία.

Είπε ακόμη ότι οι Έλληνες πρέπει να λάβουν ορισμένες «σοβαρές πολιτικές αποφάσεις».

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε την Ελλάδα να συμφωνήσει σε μέτρα που θα ενδυναμώσουν την οικονομία της, ενώ σημείωσε: «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά της δίνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι χάριν της αλληλεγγύης η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα».

«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά».

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη Σύνοδο της G7, διευκρινίζοντας ότι η τελευταία δυνατή διορία για συμφωνία είναι το τέλος Ιουνίου, «αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να συμφωνήσουμε γρηγορότερα, ώστε να αποφύγουμε αμφιβολίες και εικασίες». Σημαντική και η παρατήρησή του ότι ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν μπορούν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις στην Ελλάδα.