Τέσσερις μήνες τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται «σκληρά» με τους πιστωτές για μια καλύτερη συμφωνία.
Έδωσε και δίνει «μάχες» για να προσαρμόσει στις προεκλογικές της υποσχέσεις το μνημόνιο, που είχαν υπογράψει προηγούμενες κυβερνήσεις.
Και τώρα πλησιάζοντας στο τέλος της παράτασης που πήρε με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ήλθε η ώρα του λογαριασμού, ο οποίος, όπως προκύπτει από το σχέδιο της συμφωνίας που αποκάλυψε tovima.gr, θα είναι ιδιαίτερα βαρύς.
Και τούτο διότι όλο αυτό το δαστημα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται «σκληρά», η αβεβαιότητα «κτύπησε κόκκινο» και έπληξε την οικονομία, η οποία φλερτάρει με την ύφεση αν δεν έχει ήδη επιστρέψει.
Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν, το πρωτογενές πλεόνασμα έγινε έλλειμμα και ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να πληρώσει πολλά περισσότερα απ’ ο,τι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η τότε κυβέρνηση διαπραγματευόταν το κλείσιμο του μνημονίου και την είσοδο της χώρας στον βοηθητικό μηχανισμό χρηματοδότησης ECCL, στον προθάλαμο της επιστροφής στην κανονικότητα.
Οι πιστωτές ζητούν τώρα νέα επώδυνα μέτρα, όπως πρόσθετα έσοδα 1,8 δις ευρώ από αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και αλλά 900 εκατ. ευρώ από περικοπές συντάξεων και ΕΚΑΣ.
Δηλαδή συνολικά μέτρα που αντιστοιχούν σε έναν ακόμα ΕΝΦΙΑ!
Και όλα αυτά τη στιγμή που η συμφωνία προβλέπει σημαντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτι για το οποίο η κυβέρνηση επαίρεται.
Όμως πολλές φορές οι αριθμοί παραπλανούν.
Μπορεί το πλεόνασμα για φέτος να μειώθηκε από 3% στο 1% του ΑΕΠ, όμως αυτό που έχει σημασία είναι από που ξεκινάς.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο της συμφωνίας, οι πιστωτές προβλέπουν ότι με την πορεία που έχει πάρει η οικονομία, το 2015 αντί για πρωτογενές πλεόνασμα, τελικά θα έχουμε έλλειμμα 0,65%.
Για αυτό ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,65% του ΑΕΠ, ώστε να επιτευχθεί τελικά το μειωμένο πλεόνασμα 1%.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκινούσαμε από πλεόνασμα 1,5% το 2014, για να πάμε σε πλεόνασμα 3% το 2015.
Δηλαδή είχαμε να διανύσουμε δρόμο ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ.
Πράγμα που σήμαινε λιγότερα μέτρα σε σχέση με αυτά που ζητούν σήμερα οι πιστωτές για μικρότερο πλεόνασμα.
Και όλα αυτά βεβαίως είναι εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αποφύγει τον «σκόπελο» της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατία που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές, στην εκλογή της νέας κυβέρνησης και στην πολιτική της «σκληρής διαπραγμάτευσης».
Ίσως είναι η στιγμή το πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε μέχρι σήμερα την κρίση να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και από κοινού να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος, πριν ο λογαριασμός ανεβεί και άλλο.