Για ρήγμα στη σχέση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνουν λόγο γερμανικά ΜΜΕ. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό που φαίνεται ως απόσταση στις θέσεις τους για την Ελλάδα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κίνηση τακτικής.

Αφορμή για τα σχόλια, υπήρξε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, με τίτλο «Θα χάσει η Μέρκελ τον σημαντικότερο υπουργό της;».

Στο άρθρο, η εφημερίδα αναφέρει ότι τη Δευτέρα το βράδυ η γερμανίδα καγκελάριος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του οικονομικού της επιτελείου στην καγκελαρία, χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα, η Bild ανέφερε ότι ο Σόιμπλε είχε ενημερωθεί όχι από την Μέρκελ, αλλά από την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Συνεργάτης του Σόιμπλε που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στην εφημερίδα (αναφερόμενος στη Μέρκελ): «Ήταν ένα σόλο νούμερο από την κυρία».

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τη στάση της γερμανίδας καγκελάριου.

Μάλιστα, η Bild φτάνει τόσο μακριά μέχρι του σημείου να αναρωτηθεί εάν η διάσταση απόψεων για την Ελλάδα θα οδηγήσει σε παραίτηση Σόιμπλε. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προχωρά σε ψεύτικες υποσχέσεις, δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του» ανέφερε στην Bild πολιτικός του CSU.

Γερμανικές πηγές: Ανοησίες το άρθρο της Bild

Πηγές της καγκελαρίας απορρίπτουν ότι υπάρχει ρήξη ανάμεσα στην Μέρκελ και τον υπουργό της για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει για το θέμα της Ελλάδας ρήξη μεταξύ των δύο» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, κάτι που όπως αναφέρει το πρακτορείο επανέλαβαν και άλλες πηγές.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «ανοησίες» τα όσα γράφονται στο δημοσίευμα της Bild.

FAZ: Κίνηση τακτικής;

Βέβαια, αυτό που εμφανίζεται ως διαφωνία, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελεί κίνηση τακτικής, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Συγκεκριμένα, η FAZ τονίζει ότι ο Σόιμπλε θα μπορούσε να έχει τον ρόλο του «κακού μπάτσου», επιδιώκοντας ανοιχτά την αντιπαράθεση και παίζοντας το χαρτί του Grexit, την ώρα που η Μέρκελ δείχνει μεγαλύτερη προθυμία να υπάρξει συμφωνία.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μία αντίστοιχη τακτική φαίνεται να ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση: Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται ως πιο αδιάλλακτος, σημειώνει η FAZ, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως πιο μετριοπαθής.