Χαμηλότερες σε σχέση με το πενθήμερο που προηγήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν οι εκροές καταθέσεων αυτήν την εβδομάδα, παρά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε από την αναβολή πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ και την ανάδειξη των διαφορών στις θέσεις κυβέρνησης και δανειστών.
Την Παρασκεύη οι αναλήψεις ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, τόσο από το γκισέ όσο και από τα ΑΤΜ, χωρίς ωστόσο να φτάσουν σε επίπεδα που να εμπνέουν ανησυχία.
Η μείωση των υπολοίπων πάντως συνεχίστηκε και αυτήν την εβδομάδα, με τη μέση ημερήσια διαρροή να τοποθετείται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ.
Alhfa Bank: Απώλεια 31 δισ. ευρώ
Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank, ο Απρίλιος ήταν ο έβδομος κατά σειρά μήνα εκροών.

Διαβάστε εδώ το εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας

Η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της καταθετικής βάσης κατά 31 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2014 ως το τέλος Απριλίου του 2015.
Οι ιδιωτικές καταθέσεις (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) μειώθηκαν κατά 4,9 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου από μείωση 1,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο, έναντι σημαντικής εκροής το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου συνολικού ύψους 19,7 δισ. ευρώ (Ιανουάριος: -12,2 δισ., Φεβρουάριος: -7,5 δισ.).
Η μείωση των καταθέσεων προήλθε κυρίως από τα νοικοκυριά (3,4 δισ.), ενώ κατά 1,4 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.
Κατά συνέπεια το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων υποχώρησε τον Απρίλιο στα 133,7 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2015: 138,6 δισ.), έναντι 160,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.
Η σύγκριση με το 2012
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο φαινόμενο εκροής καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε έντονα παρατηρηθεί και στην περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2012 πριν το σχηματισμό της κυβερνήσεως συνεργασίας, όταν οι ιδιωτικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 15,4 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις από τον Ιούνιο 2012 (150,6 δισ. ευρώ) ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 (164,7 δισ. ευρώ) αυξήθηκαν κατά 14,2 δισ. ευρώ, εξουδετερώνοντας εν μέρει την απόσυρση καταθέσεων στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2012.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, η διαφορά ανάμεσα στα δύο επεισόδια απόσυρσης των καταθέσεων, δηλαδή του 2012 και του 2014-2015 έγκειται στο ότι η εκροή καταθέσεων, που παρατηρείται στην τωρινή οικονομική συγκυρία είναι μεγαλύτερης εντάσεως και διάρκειας και αντανακλά την παράταση της αβεβαιότητας.
«Γενικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η πλειονότητα των εκροών των καταθέσεων αντικατοπτρίζει μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και αυξημένο βαθμό επενδυτικής αβεβαιότητας« τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Και προσθέτουν πως «η αποκατάσταση του κλίματος οικονομικής εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης (μέχρι το τέλος Ιουνίου), η επακόλουθη αναμενόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2015, καθώς και η εκτιμώμενη στη συνέχεια επιτάχυνση του το 2016, θα συμβάλει στην αύξηση των καταθέσεων, ενισχύοντας τις δυνατότητες των τραπεζών για προσφορά νέων δανείων προκειμένου να στηρίξουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.