Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας Επτά (G7) στη Βαυαρία.

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συζητήσουν θέματα εξωτερικής πολιτικής και «κοινές προκλήσεις», σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη γερμανική κυβέρνηση.

Ανάμεσα στα θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν στη συνάντηση είναι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εναντίον της οποίας τάσσεται ένα αυξανόμενο τμήμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ιδίως της γερμανικής, καθώς και τα θέματα της Ουκρανίας και της Συρίας.

Στις 7 και 8 Ιουνίου πραγματοποιείται στο Κρουν, κοινότητα των βαυαρικών Άλπεων όπου βρίσκεται το κάστρο του Ελμάου, οι ηγέτες των επτά οικονομικών δυνάμεων της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Οι παραδοσιακά πολύ ισχυρές σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες με τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που διενεργούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου.

Τελευταία, νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με τις αμερικανικές υπηρεσίες προκειμένου να κατασκοπεύσουν ευρωπαίους αξιωματούχους, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Μέρκελ μέσα στη χώρα της.