Πρόχειρη και άστοχη χαρακτηρίζουν οι δήμαρχοι Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης την ανακοίνωση της κ. Βαλαβάνη για την υλοποίηση σχεδίου διαχείρισης απορριμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων στο Ελληνικό. Ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σχολιάζουν οι δήμαρχοι Π. Φαλήρου και Γλυφάδας, αρκεί να διευκρινιστεί το τι μέλλει γεννέσθαι με την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο.

«Υπάρχει ένα δεδομένο που η πρόταση της κ. Βαλαβάνη το αγνοεί και αυτό είναι πως τα συνολικά στρέμματα του αεροδρομίου -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ- έχουν εκχωρηθεί σε κάποιον επενδυτή, ο οποίος μάλιστα μας έδειξε ότι έχει προβλέψει την ύπαρξη τέτοιου σταθμού διαχείρισης για τις ανάγκες της επένδυσης, αλλά και των όμορων δήμων» αναφέρει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Αν η κ. Βαλαβάνη γνωρίζει πως ακυρώθηκε αυτή η επένδυση ή δεν είναι σε ισχύ, τότε πριν μιλήσουμε για τα 12 στρέμματα που μας παραχωρεί, θα πρέπει να μιλήσουμε και για το τι θα γίνει με το σύνολο των στρεμμάτων του αεροδρομίου» επισημαίνει και σχολιάζει την ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού ως άστοχη, ρωτώντας: «Πώς καθορίζει τη παραχώρηση των 12 στρεμμάτων η κ. Βαλαβάνη και ποια μελέτη έχει στα χέρια της; Αυτά δεν μπορούμε να τα συζητάμε στον αέρα, αφού είναι θέματα στα οποία πρέπει να γίνουν μελέτες».

Ο κ. Κωνσταντάτος κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε το Ελληνικό να επιστρέψει στη μιζέρια για άλλα 15 χρόνια, αφού 15 χρόνια τώρα έχει βυθιστεί στην απαξίωση και τη ρύπανση».

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τονίζει πως εμπίπτει νομικό ζήτημα για την παραχώρηση των 12 στρεμμάτων στους όμορους δήμους, αφού υπάρχει η εκκρεμότητα της επένδυσης. «Εμπίπτει νομικό ζήτημα για το αν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος χώρος από το πρώην αεροδρόμιο, εφόσον δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός ή δεν συμπεριληφθεί η παραχώρηση σε αυτόν», ενώ χαρακτηρίζει ως πρόχειρο το χειρισμό της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, καθώς χρειαζόταν περισσότερη επεξεργασία και προετοιμασία για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.

Από εκεί και πέρα, ο Διονύσης Χατζηδάκης, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, δήλωσε στο in.gr πως το Φεβρουάριο ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλη λύση για τη διαχείριση των αποιρριμμάτων.

«Δεν πιστεύω πως η ανακοίνωση αυτή θέτει σε κίνδυνο την επένδυση, όπως επίσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόχειρος ο χειρισμός της κ. Βαλαβάνη, αφού απάντησε σε δικό μας αίτημα» υπογράμμισε.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνει πως κινείται η ανακοίνωση της κ. Βαλαβάνη ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, περιμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον να δει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου για το ζήτημα.

«Η πρώτη και άκρως σημαντική προϋπόθεση είναι να προηγηθεί η χωροθέτηση, η οποία θα «ταιριάξει» και θα είναι προσαρμοσμένη στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και ασφαλώς θα συνδράμει στη διαχείριση του όγκου των απορριμμάτων που θα προκύψουν και από την ίδια την επένδυση» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.