Πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη χαρακτήριζαν πολύ δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχε την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα δεν είναι απλή, ούτε προέκυψε εύκολα.

Είναι προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως διευκρίνιζαν στο ΒΗΜΑ ευρωπαίοι παράγοντες, χρειάσθηκαν σκληρές μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της τρόικας, υπό την εποπτεία της κυρίας Μέρκελ, προκειμένου να καμφθούν αντιρρήσεις ιδιαιτέρως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επέμενε στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για να μην διαταραχθεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Θεωρούν μάλιστα μεγάλη παραχώρηση την υιοθέτηση χαμηλότερων πρωτoγενών πλεονασμάτων για το 2015 και τα επόμενα χρόνια. Υπό αυτή την έννοια, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σοβαρές τροποποιήσεις στο σχέδιο Γιούνκερ, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αντικαταστήσει μέτρα που δεν της ταιριάζουν με άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Για παράδειγμα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει π. χ. την περικοπή του ΕΚΑΣ πρέπει να αποδεχθεί άλλα μέτρα που θα αποδίδουν 700 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι ίδιοι παράγοντες επέμεναν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλων διορθώσεων του σχεδίου Γιούνκερ, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να «αγοράσει» την προτεινόμενη συμφωνία.

Με άλλα λόγια καλούν την κυβέρνηση Τσίπρα να υποχωρήσει από τις θέσεις της, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες και κατά βεβαιότητα απέναντι στην εδώ και καιρό προδιαγραφόμενη καταστροφή.
Κατά τα φαινόμενα οι επόμενες μέρες θα είναι απόλυτα καθοριστικές, τόσο για τις οικονομικές εξελίξεις, όσο και για τις πολιτικές.

Γιατί απλούστατα η μεγάλη στροφή που καλείται να κάνει ο Πρωθυπουργός δεν είναι ευχερώς πολιτικά διαχειρίσιμη.

Ήδη οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονες και ικανές να προκαλέσουν σοβαρό ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Μένει λοιπόν να δούμε τη διαπραγματευτική δεινότητα του κ. Τσίπρα και την πολιτικό – διαχειριστική ικανότητα του κόμματός του.