Στις προτάσεις της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών -που είναι αρμόδιο- να δοθούν φορολογικά κίνητρα για γυρίσματα στην Ελλάδα, ενώ προωθείται απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.
«Πρέπει να το κάνουμε και να το κάνουμε τώρα!» δήλωσε εμφατικά.
Η προσέλκυση παραγωγών από το εξωτερικό έχει υπάρξει αίτημα και του κινηματογραφικού κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είχαν παρουσιάσει μελέτη για το θέμα αυτό, ενώ σε αντίστοιχες εξαγγελίες είχε προχωρήσει πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου.
Ήδη για το ζήτημα αυτό έχει πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, του υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου και εκπροσώπου του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άλλη μία αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις, όπως επισήμανε ο κ. Ξυδάκης.
Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διευκόλυνση ξένων παραγωγών επί ελληνικού εδάφους, τονίζοντας ότι ελπίδα είναι τα οφέλη από αυτή την προσδοκώμενη άνθηση να συμπαρασύρουν και τις ελληνικές παραγωγές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι μία μεσαίου κόστους χολιγουντιανή παραγωγή μπορεί να ξοδεύει 50.000 δολάρια την ημέρα στη χώρα όπου πραγματοποιεί γυρίσματα και τονίζει ότι οι δαπάνες ποικίλουν (από ντόπια συνεργεία, μέχρι έξοδα για μεταφορές, ξενοδοχεία, διατροφή). «Είναι ένα μικρό εργοστάσιο που κρατά έναν έως δύο μήνες» είπε.
Επισήμανε ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα:
1. Δεν υπάρχει καθεστώς φοροελαφρύνσεων, κάτι που ισχύει σε γειτονικές χώρες (όπως η Μάλτα και η Κροατία), οι εταιρείες παραγωγής παίρνουν επιστροφή φόρου της τάξεως του 25 ή του 30%). Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι για το ζήτημα είναι αρμόδιο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι ενήμερο -όπως είπε- και έχει κατανοήσει το πρόβλημα. Σημείωσε ότι στόχος είναι να κινηθεί η κυβέρνηση στα επίπεδα που κινούνται οι γειτονικές χώρες.
2. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι αδειοδοτήσεις. Όπως είπε ο κ. Ξυδάκης παρόλο που έχει θεσμοθετηθεί η ίδρυση ενός film commission (μιας αρμόδιας επιτροπής δηλαδή), στην πράξη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα help desk, ένα γραφείο που θα έχει σκοπό να διευκολύνει όσα χρειάζεται μία παραγωγή (όπως άδειες από δασικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, το Λιμενικό κ.ά). Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι στόχος ενός film commission θα είναι να διευκολυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες και να γίνεται και διαφήμιση της Ελλάδας ως συμφέρουσα και ελκυστική τοποθεσία για τους κινηματογραφιστές. Είπε ότι μία κεντρική επιτροπή θα μπορούσε να συντονίζει περιφερειακά film commission για περιοχές όπου διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον.
Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι για τους αρχαιολογικούς χώρους, για τους οποίους εκφράζεται αυξημένο ενδιαφέρον, τις άδειες θα μπορούσαν να δίνουν οι κατά τόπους εφορείες αρχαιοτήτων -με βάση μία συγκεκριμένη λίστα κριτηρίων- αντί για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να αρθούν οι αβεβαιότητες.
Επισήμανε ότι τα κριτήρια είναι σαφή και ότι το γύρισμα θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια του μνημείο. «Αυτό θα το διασφαλίσουμε» είπε, αναφέροντας ότι το γύρισμα θα μπορούσε να γίνεται παρουσία και αρχαιολόγου, ενώ θα υπάρχουν και ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Για το ΕΚΚ
Ο κ. Ξυδάκης παρουσίασε, επίσης, το νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αναφερόμενος στην «αταξία» -όπως την χαρακτήρισε- που επικράτησε πριν από λίγο καιρό, επισημαίνοντας ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε το κέντρο ταλαιπωρημένο.
Ο πρόεδρος του ΕΚΚ, Αλέξης Γρίβας, αναφέρθηκε και αυτός στην περσινή στασιμότητα, λέγοντας ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τα βγάλει πέρα το ΕΚΚ. Τόνισε, πάντως, ότι το ΕΚΚ λειτουργεί κανονικά και ότι οι ταινίες που περίμεναν έγκριση από το ΔΣ, αλλά λόγω των προβλημάτων, ξεκίνησαν γυρίσματα «θα εξεταστούν σαν να μην είχαν ξεκινήσει γυρίσματα».
Αναφέρθηκε σε σειρά στόχων του ΕΚΚ: όπως να εφαρμοστεί το 1,5% που καλούνται να δώσουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πίσω στην ελληνική παραγωγή ταινιών, έχει διαπιστωθεί μία θετική διάθεση για συνεργασία του ΕΚΚ με την ΕΡΤ.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στον διορισμό γενικού διευθυντή του Κέντρου, λέγοντας ότι σύντομα θα υπάρξει γενικός διευθυντής στο Κέντρο «παρ’ όλο που σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει» -όπως είπε. Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι έχει προκηρυχθεί η θέση, σύντομα θα εξεταστούν οι αιτήσεις και θα υπάρξει η πρόταση του ΕΚΚ.
Ο κ. Γρίβας δήλωσε ότι το ελληνικό σινεμά δεν είναι ο φτωχός συγγενής στο εξωτρικό και ότι αυτό που
Η αντιπρόεδρος του ΕΚΚ, Εύα Στεφανή, είπε ότι το ΕΚΚ σκοπεύει να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο, τονίζοντας ότι το Κέντρο έχει χρήματα, αλλά έχει γίνει κακή διαχείριση από την προηγούμενη διοίκηση. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι η συντόμευση των διαδικασιών έγκρισης των ταινιών.
Στο τέλος της συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο θα στηρίξει και φέτος τις δράσεις των Νυχτών Πρεμιέρας σε δημόσιους χώρους για το Athens Open Air Film Festival που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.