Το «εκτός ελέγχου» πρόβλημα της μεταναστευτικής ροής που συνεχίζεται αδιάκοπα υπογραμμίζει στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Βούτση, η Ενωση Ξενοδόχων Κω, σε μια επιστολή που προσυπογράφουν το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου,ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Κω, ο Εμπορικός Σύλλογος Κω και ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων ΔιαμερισμάτωνΚω.
Στην επιστολή οι τουριστικοί φορείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται πολλές ακυρώσεις από μεμονωμένους επισκέπτες, οι οποίοι ανησυχούν, ενώ το ζήτημα έχει θορυβήσει τους tour operators που συνεργάζονται με επιχειρήσεις στο νησί.
Παράλληλα σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα είναι συσσωρευμένοι 1.300 μετανάστες που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοπροσωπίας τους με μέσο χρόνο αναμονής 25 ημερών, ενώ καθημερινά καταφθάνουν 150 έως 300 επιπλέον.
Για τον λόγο αυτό ζητούν να επιτραπεί η απευθείας τους μετάβαση στην Αθήνα ώστε να γίνει εκεί η ταυτοποίησης τους και να μισθωθεί άμεσα, ειδικό δρομολόγιο πλοίου για τη μεταφορά τους στον Πειραιά, καθώς σε λίγο καιρό λόγω πληρότητας, δε θα είναι δυνατή η μεταφορά τους με το πλοίο της γραμμής με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους στο νησί.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Προς: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κο Νικόλαο Βούτση
Κοινοποίηση:
Αναπληρώτρια υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου
Αναπληρώτρια Υπουργό τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα
Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πανούση
Βουλευτές Δωδεκανήσου
Πρόεδρο ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη
Πρόεδρο Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Τσακίρη
Πρόεδρο ΠΟΞ κ. Ρέτσο
ΜΜΕ
Κύριε υπουργέ,
Στο νησί της Κω, τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίζουμε το έντονο πρόβλημα της υψηλής μεταναστευτικής ροής. Το ζήτημα αυτό, μας έχει δημιουργήσει συνθήκες έκτακτης ανάγκης, είναι πλέον εκτός ελέγχου και απαιτείται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης
Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή αποτέλεσε την αιτία για καθημερινά δυσφημιστικά για την εικόνα μας δημοσιεύματα στον ξένο τύπο. Τα δημοσιεύματα αυτά θίγουν το τουριστικό μας προϊόν παρουσιάζοντάς μας ως μη ασφαλή προορισμό, αλλά ως προορισμό λαθρομεταναστών.
Σας ενημερώνουμε πως πλέον οι tour operators έχουν αρχίσει να θορυβούνται έντονα, στέλνουν ειδικά ερωτηματολόγια προς συμπλήρωση, ως προς τους τρόπους που αντιμετωπίζουμε, την αθρόα προσέλευση και παραμονή μεταναστών, ενώ αρχίζουν να μιλούν για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων με οδυνηρά επακόλουθα.
Ως ξενοδόχοι, καθημερινά δεχόμαστε σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων, από πελάτες που πρόκειται να μας επισκεφτούν και ανησυχούν για την συνθήκες διαμονής τους στο νησί, ενώ έχουμε ήδη αρχίσει να δεχόμαστε πολλές ακυρώσεις και από μεμονωμένους επισκέπτες.
Σας επισημαίνουμε ότι αυτό που βιώνουμε είναι μόνο η αρχή, μετά τις ακυρώσεις αυτό που θα ακολουθήσει είναι η επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων, η κατακόρυφη πτώση τιμών, οι μειώσεις των πτήσεων με ότι αυτά συνεπάγονται για την τουριστική μας υπόσταση η οποία κλυδωνίζεται και ασφαλώς η απειλή προβλημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Χρειαζόμαστε την αρωγή του κράτους, καθώς επί της ουσίας μας έχετε αφήσει αβοήθητους και απροστάτευτους, τόσο ως προς την ανύπαρκτη φύλαξη των συνόρων, όσο και ως προς την παραμονή των μεταναστών καθώς δεν υπάρχει ούτε η υποδομή ούτε η απαραίτητη αστυνομική δύναμη για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης τους.
Δεδομένου πως μέχρι σήμερα είναι συσσωρευμένοι 1.300 μετανάστες που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοπροσωπίας τους με μέσο χρόνο αναμονής 25 ημερών, ενώ παράλληλα καταφθάνουν καθημερινά 150-300 επιπλέον, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου! Πέραν τούτου επιτείνουμε την ταλαιπωρία τους λειτουργώντας σε βάρος τόσο των ιδίων, όσο και της κοινωνίας αλλά και του τουριστικού μας προϊόντος.
Για το λόγο αυτό ζητάμε:
1.Να επιτραπεί η απευθείας τους μετάβαση στην Αθήνα ώστε να γίνει εκεί η ταυτοποίησης τους.
2.Να μισθωθεί άμεσα, ειδικό δρομολόγιο πλοίου, για τη μεταφορά τους στον Πειραιά καθώς σε λίγο καιρό λόγω πληρότητας, δε θα είναι δυνατή η μεταφορά τους με το πλοίο της γραμμής με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους στο νησί.
Η λύση που προτείνουμε είναι κάτι το αυτονόητο και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μας παραπέμπει να σκεφτούμε πως υπάρχει σκοπιμότητα στην παράταση της παραμονής τους στην Κω και την παράταση της ταλαιπωρίας των ανθρώπων αυτών.
Τόσο σαν κάτοικοι όσο και σαν επιχειρηματίες της Κω έχουμε αποδείξει την ανθρωπιστική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων και γνωρίζουμε πολύ καλά, τη σκληρή δοκιμασία τους. Είναι όμως απολύτων αναγκαίο , επειδή όλη η οικονομία του νησιού μας εξαρτάται από τον τουρισμό, να κινηθούμε ενάντια στον κίτρινο τύπο, στην έλλειψη προσωπικού της αστυνομίας και του λιμεναρχείου, στην ανυπαρξία χώρων υποδοχής, στην έλλειψη συντονισμού εκ μέρους των υπηρεσιών.
Ότι επί σειρά ετών χτίζαμε ως επιχειρηματίες φτάνοντας το νησί της Κω στην 3η τουριστική δύναμη της χώρας μας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Παρακαλούμε στην άμεση παρέμβασή σας πριν να είναι πολύ αργά.
Μετά τιμής
Για το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κω,
Η Πρόεδρος Κωνσταντίνα Σβύνου
Η Γεν. Γραμματέας Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου
Την επιστολή συνυπογράφουν:
Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Σαράντης Δημήτρης, Αναπληρωτής Προέδρου Τουριστικού Τμήματος
Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Κω, Βουκουβαλίδης Σταμάτης
Εμπορικός Σύλλογος Κω, Βρακίδης Πασχάλης, Πρόεδρος
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων ΔιαμερισμάτωνΚω, Παπαδούλη Ελένη, Πρόεδρος