Η βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών το Μάιο έπειτα από έναν ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, είχε ευεργετική επίδραση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit, το μήνα που πέρασε οι εταιρείες της Ευρωζώνης δημιούργησαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Για την ακρίβεια, ο Μάιος ήταν ο έβδομος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται ενίσχυση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη συνολικά. Το Μάιο, όμως, η βελτίωση του καιρού στη Γερμανία και στη Γαλλία έδωσε ισχυρή ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πρωταθλήτρια, ωστόσο, στη βελτίωση της αγοράς εργασίας το Μάιο αναδείχθηκε μια χώρα με ενδημική, θα έλεγε κανείς, ανεργία, η Ισπανία! Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας στην ιβηρική χώρα ήταν το μήνα που πέρασε ο υψηλότερος της τελευταίας επταετίας.
Χωλαίνει ο ιδιωτικός τομέας

Άλλη έρευνα της Markit έδειξε ότι εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δεν συμβαδίζουν με τις θετικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Ο δείκτης ΡΜΙ, που καταγράφει την πρόθεση των μάνατζερ της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα διευρύνουν τον κύκλο εργασιών της επιχείρησής τους, υποχώρησε το Μάιο στο 53,6 από το 53,9 που ήταν τον Απρίλιο.

Κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει αύξηση των επενδύσεων και κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωσή τους. Η καταγραφείσα υποχώρηση του δείκτη προοιωνίζεται, λοιπόν, χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων.
«Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχασε κάποια από τη δυναμική της το Μάιο, με το ρυθμό αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον.
Ο Ουίλιαμσον εξήγησε ότι η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έδωσε ώθηση στον βιομηχανικό τομέα, αλλά η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά ακόμη επίπεδα εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, περιορίζοντας τις ιδιωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες.