Την στρατηγική τους απέναντι στην τζιχαντιστική ISIS, ενώπιον των τελευταίων προελάσεών της σε Ιράκ και Συρία, καλούνται να εξετάσουν από το Παρίσι οι χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης. Παρών θα είναι και ο ιρακινός πρωθυπουργός, με το ζήτημα του Ραμάντι να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Χαιντάρ Αμπάντι, υποστήριξε πως οι δυτικές χώρες δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές, κατηγορώντας επίσης και τη Σαουδική Αραβία πως δεν ανακόπτει τη ροή μαχητών.

Στη συνεδρίαση στη γαλλική πρωτεύουσα λαμβάνουν μέρος κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των τομέων Εξωτερικών ή Άμυνας από τις πλέον των 20 χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό.

Οι αεροπορικές τους δυνάμεις έχουν προχωρήσει τους τελευταίους δέκα μήνες σε περίπου 4.000 πλήγματα εναντίον θέσεων της ISIS τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία -πλήγματα ωστόσο που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάληψη σημείων όπως το Ραμάντι ή η Παλμύρα.

Οι τελευταίες στρατιωτικές εξελίξεις έχουν εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής απέναντι στους τζιχαντιστές -ομάδες που έχουν καμικάζι πρόθυμους να πεθάνουν δύσκολα μπορούν να εξουδετερωθούν από αέρος.

Η Ουάσινγκτον έχει επανεπιβεβαιώσει τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής της: Αεροπορικά πλήγματα, υποστήριξη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και εμπλοκή πολιτοφυλακών από τις τοπικές σουνιτικές φυλές.

Η Βαγδάτη περιμένει συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση το σχέδιο για την ανακατάληψη του Ραμάντι. Η εμπλοκή των σιιτικών ομάδων πολιτοφυλακής είναι το πιο ευαίσθητο σημείο: Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν την «επισήμανση» ότι είναι καίριας σημασίας να ελέγχονται πλήρως από τη Βαγδάτη όλες οι ομάδες που μάχονται εναντίον της ISIS.