Η οργή για ένα ετήσιο φεστιβάλ όπου καταναλώνεται κρέας σκύλων στην Κίνα αυξάνεται κάθε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά φέτος, η κατακραυγή πήρε παγκόσμιες διαστάσεις με στόχο τον τερματισμό αυτής της βάρβαρης πρακτικής.

Πιστεύεται ότι κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου 10.000 σκυλιά σφάζονται, μαγειρεύονται και τρώγονται στο Γιουλίν, στην επαρχία Γκουανγκσί στη νότια Κίνα, ως μέρος του ετήσιου φεστιβάλ της πόλης.

Αν και η κατανάλωση κρέατος σκύλου δεν είναι παράνομη στην Κίνα, οι γνώμες διίστανται σχετικά με το πόσο βαθιά είναι αυτή η «παράδοση».
Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Φεστιβάλ του Γιουλίν έχει μπει στο στόχαστρο πολλών φιλοζώων – ως επί το πλείστον εντός της Κίνας – που καταδικάζουν την βάρβαρη πρακτική.

Αλλά φέτος, η αντίδραση έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Από τον Μάιο, σχεδόν 250.000 tweets έχουν αναρτηθεί στο hashtag # StopYulin2015, με το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Μία από τις πιο δυνατές φωνές είναι η αμερικανική φιλοζωική οργάνωση Duo Duo. Το αίτημά της για την ακύρωση της εκδήλωσης στο change.org έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 υπογραφές. Το βίντεο της εκστρατείας στο YouTube έχει προβληθεί περισσότερες από 130.000 φορές.

Η συζήτηση για το Γιουλίν είναι ως επί το πλείστον αρνητική στα δυτικά social media, αλλά η κριτική είναι πιο ανάμικτη στο κινεζικό δίκτυο Weibo. Μια σελίδα αφιερωμένη στη συζήτηση της «Ημέρας του Σκύλου στο Γιουλίν» έχει προκαλέσει σχεδόν 350.000 σχόλια.

Πολλοί χρήστες του Weibo εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρακτική της κατανάλωσης σκύλων και αναρτούν εικόνες αγάπης με τα κατοικίδια ζώα τους. Αλλοι, όμως, κατηγορούν τους φιλόζωους ακτιβιστές για υποκρισία, και επιμένουν ότι θα πρέπει να τηρούνται τα τοπικά έθιμα στην επαρχία Γκουανγκσί.

Πόσο διαδεδομένη είναι πραγματικά η διατροφή με κρέας σκύλου στην Κίνα; Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί στην Κίνα τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η χώρα γίνεται όλο και πιο εύπορη, το κρέας σκύλου δεν διατίθεται ευρέως.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων λένε ότι η εκδήλωση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή τα σκυλιά δεν υπόκεινται σε καραντίνα για να εξασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένα από ασθένειες.
Καταγγέλλουν επίσης ότι οι συνθήκες μεταφοράς και σφαγής είναι απάνθρωπες με εκατοντάδες ζώα να βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο προτού φτάσουν στα σφαγεία. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι έχουν στοιχεία πως πολλά από τα ζώα δεν είναι αδέσποτα ή εκτροφείου, αλλά κλεμμένα από ιδιοκτήτες.