Αφγανιστάν – Πακιστάν: Πάνω από 150.000 νεκροί από το 2001

Oι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους –αμάχους ή στρατιώτες– από το 2001, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι άλλοι 162.000 έχουν τραυματιστεί. Σημειώνεται ότι στα τέσσερα χρόνια του εμφυλίου στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 220.000 άνθρωποι.

Oι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους –αμάχους ή στρατιώτες– από το 2001, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Άλλοι 162.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και άρχισαν τον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος με θέμα το «Κόστος του Πολέμου» από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Ουάτσον του πανεπιστημίου Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ.

Συγκριτικά, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Μάρτιο του 2011.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν μοιάζει μάλλον να κλιμακώνεται παρά να πλησιάζει στο τέλος του, καθώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν σταματά να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει η έκθεση, με ημερομηνία 22α Μαΐου.

Ταυτόχρονα η ανακοίνωση από τις ΗΠΑ σχετικά με την επιβράδυνση του ρυθμού απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων επισημαίνει «το γεγονός ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν τελειώνει. Εντείνεται» εκτιμούν οι συντάκτες.

Στο Πακιστάν ο πόλεμος αντιθέτως δείχνει να αποκλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παραμένει θέατρο «μιας σφοδρής σύρραξης».

Η έρευνα επικεντρώνεται ιδίως στους θανάτους και τους τραυματισμούς που συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο, δηλαδή απώλειες από «σφαίρες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυρά κτλ».

Για τα άμεσα θύματα των συγκρούσεων –στρατιώτες, αμάχους περιλαμβανομένων δημοσιογράφων, στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων και υπεργολάβους– οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αριθμητικά στοιχεία της κυβέρνήσης, της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων.

Κόσμος
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk